Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Videomateriāli vedina uz pieņēmumiem, ka Krievija Afganistānā apbruņo talibus

Atsevišķu ASV un Afganistānas amatpersonu paziņojumi, kā arī raidorganizācijas CNN rīcībā nonākuši videomateriāli liecina, ka grupējumu Taliban, iespējams, ar ieročiem apgādā Krievija. Jāatgādina, ka Padomju Savienības karaspēka ieiešana Afganistānā 1979. gadā, kas izvērtās desmit gadus ilgā konfliktā, radīja kara saplosītajā valstī apstākļus un labvēlīgu augsni Taliban dzimšanai, savukārt Afganistānas kara laikā ASV bija tā, kas atbalstīja un ar ieročiem apgādāja modžahedus kā pretspēku padomju ietekmei reģionā.

ASV ģenerāļi jau aprīlī paziņoja, ka ir bažas par Kremļa nodomiem apbruņot Taliban kaujiniekus, tomēr toreiz šiem apgalvojumiem publiskajā telpā bija maz pierādījumu. Nu CNN rīcībā nonākuši videomateriāli, kuros Taliban kaujinieki redzami ar uzlabotu bruņojumu - snaiperu šautenēm, uzlabotiem kalašņikoviem, ložmetējiem. Ieroču eksperti, aplūkojuši video redzamos ieročus, secinājuši, ka piestrādāts pie tā, lai ieroču izcelsmi nevarētu noteikt - sērijas numuri ir iznīcināti, bet papildu ierīces, piemēram, video redzamā modeļa optiskās tēmēšanas ierīces var brīvi iegādāties tiešsaistē.

CNN rīcībā nonākušajos video redzami divas atsevišķas Taliban kaujinieku grupas - viena no valsts ziemeļiem, otra no rietumiem. Viena no grupējumiem pārstāvji CNN apgalvoja, ka ieročus ieguvuši pēc savstarpējas kaujas ar citu Taliban kaujinieku grupu, kura savukārt pie ieročiem esot tikusi tieši ar Krievijas gādību.

Kaut video raisa bažas par grūti noskaidrojamas izcelsmes ieroču plūsmas pieaugšanu Afganistānā, tiesa, ka nevienā no videomateriāliem nav redzami nepārprotami pierādījumi par tiešu saikni ar Krieviju.

Afganistānas amatpersonas gan uzstāj, ka "nav dūmu bez uguns" - valsts valdības pārstāvis Sediks Sediki uzsvēris, ka "Krievija ir teikusi, ka uztur kontaktus ar Taliban, mums ir par to ziņojumi arī no citiem avotiem, ka viņi [Krievija] apbruņo Taliban. Nu mūsu izlūkdienestiem ir jānoskaidro, cik liels ir šis Krievijas atbalsta mērogs."

Krievija šādus pieņēmumus noraidīja jau kopš to izskanēšanas aprīlī.

Top komentāri

Man
M
nav ne mazāka saprašana par to,kas notiek Afganistānā.Bet zinu tikai to,ka krievu armijā tiku gatavots kā sanitārs priekš Afganistānš esošās karadarbības,kur man nospīdēja,jo karadarbība beidzās un tiku nosūtīts uz VDR.Varēja jau ziņās ietverts esošo Afganistānas politiko stāvokli.
ļuļa kebabs
ļ
nu un cik gadus amerikāņi apbruņoja un sponsorēja talibus? un vēl lepojās ar to? pietiek kaut atcerēties lielisko filmu rembo par amerikāņu supervaroņa piedzīvojumiem afganistānā, krievu šaušanu dučiem vien un slēpšanos talibu kliņšu alās.
anna
a
Un kas tur slikts? Ja amerikaņi varēja, kapēc krievi nedrīkst????? ja loģiski, krieviem vajadzētu bruņot arī meksikāņus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits