Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns
Kremlis Sīrijā izmantojot Donbasā karojušos

Krievijas slepenā algotņu armija

Krievija oficiāli apgalvo, ka savā pašlaik nozīmīgākajā militārajā operācijā ārzemēs, atbalstot Bašāra el Asada režīmu Sīrijā, piedalās tikai gaisa triecienos pa Sīrijas valdībai pretstāvošo islāmistu grupējumiem. Triecienu mērķu izlūkošanai un atsevišķām specoperācijām darbojoties arī neliels daudzums īpašo uzdevumu vienību karavīru. Maskava noliedz, ka tās karaspēks būtu iesaistīts sauszemes kauju operācijās.

Taču ziņu aģentūra Reuters ir izpētījusi, un to apstiprinājuši arī atsevišķi raksti Krievijas medijos, ka Sīrijā tiek izmantots kāda privāts algotņu grupējums, kura darbību koordinējot Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) īpašo uzdevumu brigāde, pirmdien lasāms avīzē Diena.

Grupējumā, kas tiek neoficiāli dēvēts par Vāgnera grupu, karojot daudzi cilvēki, kuri piedalījušies karadarbībā Austrumukrainā Krievijas atbalstīto separātistu pusē. Vāgners esot iesauka cilvēkam, kurš kādreiz karojis Austrumukrainā, bet tagad vadot visus Krievijas algotņus Sīrijā. Žurnālisti izpētījuši, ka Sīrijā kritušie šā grupējuma pārstāvji pēc nāves apbalvoti ar ordeņiem, dažu tuviniekiem izsniegta naudas kompensācija un pavēlēts klusēt par notikušo.

Reuters raksta, ka 3. februārī kaujā pret islāmistiem netālu no Alepo pilsētas Sīrijā pretinieka lode nogalināja 38 gadus veco Maksimu Kolganovu. 9. martā vienība, kurā bija karojis Kolganovs, nonāca pretinieku artilērijas apšaudē netālu no Palmīras pilsētas. Tika ievainots 38 gadus vecais Sergejs Morozovs, kurš nomira ceļā uz hospitāli.

Šo cilvēku radinieki, kas dzīvo Dienvidkrievijā, parādīja žurnālistiem, ka viņiem nosūtīti par vīrišķību piešķirtie apbalvojumi, kuru apliecības esot ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina parakstu. Tas licis uzdot daudzus jautājumus, jo ne Kolganovs, ne Morozovs oficiāli nav bijuši Krievijas bruņoto spēku karavīri. Publiski nekad nav ticis paziņots par viņu nāvi. Bojāgājušo ģimeņu locekļi stāstījuši, ka saņēmuši tikai ļoti skopu un netiešu informāciju.

Oficiāli ne Kremļa, ne Krievijas Aizsardzības ministrijas, ne Sīrijas valdības pārstāvji nav komentējuši Reuters žurnālistu uzdotos jautājumus par Krievijas algotņu vienībām. Tāpēc nav iespējams pateikt, cik šādu vienību darbojas, cik tajās ir karavīru, cik ir bojāgājušo un ievainoto.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 7.novembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits