Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Krievijā grib pievilkt skrūves protestētājiem

Pēdējo nedēļu laikā Krievijas parlamentā iesniegti vairāki likumprojekti, kuru pieņemšana varētu maksimāli apgrūtināt protestu organizēšanu Krievijā un piedalīšanos tajos, kā arī ierobežotu to cilvēku loku un iespējas, kuri vēlas protestēt.

Krievijas opozīcijas pārstāvji šādu protestu ierobežotāju aktivitāti saista ar Kremļa partijas Vienotā Krievija gatavošanos nākamgad paredzētajām Valsts domes vēlēšanām, kurās partijas vadība centīšoties iegūt vairākumu parlamentā, lai demonstrētu pārliecinošu Krievijas iedzīvotāju atbalstu prezidenta Vladimira Putina politikai. Daļa ekspertu uzskata, ka ar šo likumprojektu pieņemšanu Krievijas vara mēģina slāpēt pieaugošo protestu aktivitāti Krievijā, kas salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir nozīmīgi pieaugusi, raksta Kommersant.


Jādemonstrē vienotība

Meduza.io raksta, ka Vienotā Krievija nupat no Kremļa saņēmusi jaunus uzstādījumus par gatavošanos Valsts domes 2021. gada vēlēšanām. Tie izklāstīti  slēgtā sanāksmē, kurā piedalījušies Krievijas prezidenta administrācijas un partijas Vienotā Krievija vadības pārstāvji un 50 Valsts domes deputāti. Partijas jaunais mērķis esot iegūt Valsts domē vairāk nekā divas trešdaļas vietu. Sanāksmē Valsts padomes Darbības nodrošināšanas pārvaldes vadītājs Aleksandrs Haričevs paziņojis, ka tieši šādu rezultātu vēloties redzēt Putins. 

Valsts padome ir pēc Putina iniciatīvas veidojama konstitucionāla institūcija, kam jānodrošina varas atzaru sadarbība un jānosaka Krievijas iekšējās un ārējās politikas, kā arī sociāli ekonomiskās attīstības virziens. Savukārt Haričevs, kura vadītā pārvalde pārrauga visu vēlēšanu organizēšanu valstī, ir tuvs Krievijas prezidenta administrācijas vadītāja pirmā vietnieka, iekšpolitikas jautājumu kuratora Sergeja Kirijenko, līdzgaitnieks.

Sanāksmē uzstājies arī prezidenta administrācijas galvenās pārvaldes iekšpolitikas jautājumos vadītājs Andrejs Jarins, kurš paudis viedokli, ka amerikāņi gatavojoties iejaukties Krievijas vēlēšanās, veicot propagandu krievu jauniešu vidū, organizējot reģionos apmācības seminārus par to, kā novērot un diskreditēt varas pārstāvjus un cīnīties pret tās kandidātiem. Viņa uzstāšanās vēstījums, pēc aculiecinieku teiktā, bijis, ka visiem jāsaliedējas un jāparāda vienotība ienaidnieka priekšā un ka tauta atbalsta prezidentu un viņa partiju.


Stingrāki noteikumi

Šā mēneša laikā Krievijas Valsts dome īpaši aktivizējusi darbību, lai atvieglotu dzīvi prezidentam un varas propagandistiem, vienlaikus ierobežojot opozicionāru balsis. Jau pieņemts likumprojekts, kas paredz piešķirt Putinam neaizskaramību pret kriminālvajāšanu pēc amata pamešanas. 

Iesniegts likumprojekts, kas rosina Krievijā ierobežot piekļuvi sociālo mediju un meklēšanas vietnēm, kā Facebook, Twitter, YouTube, Google, kas "diskriminējot" tādus Kremļa propagandas medijus kā Russia Today, RIA Novosti, Krim 24 TV un ierobežojot Putina politikas nekritiskā slavinātāja Vladimira Solovjova ierakstīto video popularizāciju.

Savukārt Valsts domes Pilsoniskās sabiedrības attīstības komitejas priekšsēdētāja pirmais vietnieks Dmitrijs Vjatkins (Vienotā Krievija) iesniedzis divus likumprojektus, kuri ierobežo protesta pasākumu organizēšanu, raksta Kommersant. Viņa iesniegtie grozījumi aizliedz protestu organizētājiem saņemt finansējumu no avotiem ārzemēs un aizliedz protestus teritorijās, kas atrodas blakus tādiem ārkārtas situāciju dienestiem kā Iekšlietu ministrija un Federālais drošības dienests. 

Deputāts arī aicina pie organizētiem protestiem pieskaitīt viena cilvēka piketu, ja rindas kārtībā mainās tā dalībnieki, kā arī jebkuru masveida pulcēšanos (pastaigas, tējas dzeršanu u. c.) vienuviet, ja tai ir politiski mērķi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits