Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Zelenskis kategoriski noraida Krievijas sportistu piedalīšanos olimpiādē

Ukrainas amatpersonas asi reaģējušas uz pēdējās nedēļas laikā izskanējušajiem pieņēmumiem, ka varētu tikt apspriesta atļauja Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties 2024. gada olimpiskajās spēlēs, ja viņi startēs ar olimpisko karogu kā neitrāli sportisti, neizmantojot savas valsts karogu un citus simbolus.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sarunā ar Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidentu Tomasu Bahu trešdien šādu piekāpšanos nodēvējis par kategoriski nepieņemamu, jo olimpiskās kustības principi noteikti neparedzot sadarbību ar teroristu valstīm. Savukārt Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba atļauju Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties olimpiskajās spēlēs nodēvējis par sporta izmantošanu kara noziegumu noklusēšanai.

T. Bahs pēc triju dienu SOK izpildkomitejas sēdes Lozannā paziņoja, ka visi bijuši vienisprātis par sankciju turpināšanu pret Krievijas valdību. Taču vienlaikus viņš uzsvēra, ka sankcijas pret valdībām nenozīmējot sankcijas pret sportistiem, tāpēc esot jāpārvar atlētu izolācija no piedalīšanās sacensībās tikai viņu valstiskās piederības dēļ. T. Bahs arī atsaucās uz Francijas prezidenta Emanuela Makrona teikto, ka sportu nevajagot politizēt un ka olimpiskajās un paraolimpiskajās spēlēs vajagot ļaut piedalīties atlētiem no visām valstīm, arī tām, kas piedalās karā. "Olimpiskajai kustībai jābūt vienojošam, nevis šķeļošam spēkam," T. Baha teikto citē Olympics.com.

Šonedēļ arī ASV Olimpiskās un paraolimpiskās komitejas priekšsēdētāja Sūzena Laionsa izteicās, ka atbalsta priekšlikumu izvērtēt Krievijas sportistu iespējamo piedalīšanos sacensībās kvalifikācijai olimpiskajām spēlēm, vēsta NBC.

V. Zelenskis pēc telefonsarunas ar T. Bahu atklāja, ka paudis viņam vilšanos par priekšlikumiem ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem startēt zem neitrāla karoga. "Neviens nevar būt neitrāls, kad mierīgas dzīves pamati tiek sagrauti un vispārcilvēciskās vērtības tiek ignorētas," teikts V. Zelenska paziņojumā. Vēlāk publicētajā videovēstījumā viņš piebilda: "Mēs varam teikt tikai vienu: balts vai kāds neitrāls karogs krievu sportistiem nav iespējams, jo visi viņu karogi ir asinīm aptraipīti."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits