Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Turcija nosoda Francijā izdoto komiksu par Muhameda dzīvi

Turcija ceturtdien nosodīja Francijas satīras žurnāla Charlie Hebdo nule kā izdoto komiksu par pravieša Muhameda dzīvi un mudināja musulmaņus to ignorēt.

"Daži cilvēki to uzskata par izteiksmes brīvību, bet lamāšanās, aizvainošana un necieņas izrādīšana cilvēku ticībai nav izteiksmes brīvība," sacīja Turcijas premjerministra vietnieks Bekirs Bozdags. Viņš arī mudināja musulmaņus "šos provokatorus" ignorēt.

Franču satīras izdevums Charlie Hebdo trešdien laida klajā komiksu La Vie de Mahomet (Muhameda dzīve). Karikatūrā uz tā vāka zem pretenciozā virsraksta redzams komisks vīriņš, kurš tuksnesī sev līdzi aiz pavadas ved kamieli. Izdevuma redaktors skaidroja, ka komikss ir izglītojošs darbs, kuru sagatavojis kāds sociologs, izmantojot islāma tekstus kā izejas materiālu.

Charlie Hebdo savulaik ieguva skandalozu reputāciju ar Muhameda karikatūru publicēšanu. "Tā ir islāma autorizēta biogrāfija, jo to rediģējuši musulmaņi," par jauno komiksu trešdien skaidroja žurnāla redaktors un ilustrators, kas sabiedrībā pazīstams ar pseidonīmu Šarbs. "Nedomāju, ka augstākie musulmaņu prāti varētu atrast kaut ko nepiedienīgu."

Šarbs stāstīja, ka ideja par komiksa izdošanu viņam radusies jau 2006.gadā, kad Muhameda karikatūras parādījās dāņu laikrakstā Jyllands-Posten, izraisot musulmaņu protestus visā pasaulē. Šīs karikatūras vēlāk pārpublicēja arī Charlie Hebdo. "Pirms smieties par personu, labāk ir to iepazīt. Kamēr mēs zinām par Jēzus dzīvi, par Muhamedu mēs nezinām neko," atzinis Šarbs. Jaunais komikss maksā sešus eiro (4,21 latu).

2011.gadā iznāca īpašs žurnāla numurs, kura nosaukums bija Charia Hebdo (Šariata nedēļraksts). Arī tajā bija atrodamas vairākas Muhameda karikatūras. Pēc publikācijas izdevuma redakcija tika apmētāta ar degbumbām, bet tās interneta vietnei uzbruka hakeri. Septembrī, kad vairākās valstīs izcēlās vardarbīgi protesti, kurus izraisīja ASV uzņemta antiislāmiska filma, franču satīras izdevums kārtējo reizi publicēja karikatūras, kurās Muhameds bija attēlots kails. Šobrīd Šarbs, kuram izteikti draudi nogalināt, dzīvo policijas apsardzībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits