Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Piecus gadus pēc slaktiņa Francijā joprojām augstākie draudi drošībai

Tieši piecus gadus pēc masveidīgākā cilvēku slaktiņa Francijā tās miera laiku vēsturē, valstī nav mazinājušies terorisma uzbrukuma draudi. Lai gan mainījies islāmistu uzbrukumu raksturs un tagad galveno apdraudējumu rada nevis organizētas grupas, bet gan atsevišķi ekstrēmisti, kurus iedvesmojusi nāvi nesošā ideoloģija, Francija joprojām atrodas visaugstākā drošības apdraudējuma līmenī, vēsta France24. com.

2015. gada vakarā islāmisti, bruņojušies ar šaujamieročiem un pašnāvnieku spridzinātāju vestēm, Parīzē veica uzbrukumus Stade de France stadionam, bāriem un restorāniem pilsētas centrā un Bataclan koncertzālei,  kurā notika rokgrupas koncerts. Uzbrukumos, par kuriem atbildību uzņēmās islāmistu ekstrēmistiskais grupējums Islāma valsts, dzīvību zaudēja 130 cilvēki un 350 tika ievainoti.

Šo slaktiņu gadadienu Francija sagaida, joprojām sērojot par upuriem pēdējo nedēļu laikā notikušajos trīs uzbrukumos – cilvēku saduršanā ar nazi pie satīras žurnāla Charlie Hebdo bijušā biroja, galvas nogriešanā skolotājam un nāvējošā cilvēku saduršanā baznīcā Nicā. "Varētu domāt, ka draudi ir aizvirzījušies kaut kur otrā plānā laikā, kad parādījušās citas problēmas. Taču statistika rāda, ka tie kopš 2015. gada ir saglabājušies nemainīgi augstā līmenī," ziņu aģentūrai AFP norāda kāds avots Francijas drošības dienestos, kurš vēlējies palikt anonīms

Pēdējos piecos gados Francijas teritorijā notikuši 20 teroristiski uzbrukumi, 19 plānoti uzbrukumi nav izdevušies un 61 plānotu uzbrukumu izdevies novērst. Ir pastiprinājusies tendence, ka uzbrukumus veic atsevišķi indivīdi, kuri pirms tam nav nokļuvuši izlūkdienestu redzeslokā. Viņi, džihādistu propagandas iedvesmoti, veic uzbrukumus, izmantojot aukstos ieročus. Tos var salīdzinoši viegli iegūt, un šādu uzbrukumu plānošana neprasa īpašu gatavošanos.

Tomēr joprojām pastāv arī ārpus Francijas plānotu uzbrukumu draudi, jo joprojām no 100 līdz 200 no Francijas izceļojušu džihādistu uzturas Islāma valsts kādreiz kontrolētajās teritorijās Ziemeļirākā un Sīrijā. Drošības eksperti uzskata, ka būtu ilūzija domāt, ka viņi nav spējīgi slepus atgriezties Francijas teritorijā.

Draudus palielina arī jau tagad notiekošais tiesas process pret islāmistiem un nākamgad paredzētais.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits