Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Parīzes uzbrucējs ar nazi apsūdzēts teroristisku slepkavību mēģinājumā

Vīrietis, kurš pagājušajā nedēļā ar miesnieka nazi ievainoja divus cilvēkus Parīzē netālu no Francijas satīras žurnāla Charlie Hebdo agrākā biroja, ir apsūdzēts "slepkavību mēģinājumā saistībā ar teroristisku pasākumu", otrdien paziņoja Francijas pretterorisma prokurori.

25 gadus vecais uzbrucējs Zahīrs Hasans Mehmūds, kurš dzimis Pakistānā, ar tiesneša lēmumu ir pakļauts izmeklēšanai par noziedzīgu biedrošanos ar teroristiem, un ir pieprasīta viņa paturēšana apcietinājumā, paziņoja Nacionālā pretterorisma prokuratūra (PNAT).

Aizdomās turētais iepriekš atzinās, ka bija melojis policijai, apgalvojot, ka esot 18 gadus vecs un ieradies valstī kā nepilngadīgais, paziņoja vadošais prokurors šajā lietā. 

Vīrietis, kura sarīkoto uzbrukumu Francijas valdība nosaukusi par "islāmistu terorisma" aktu, bija nepatiesi identificējis sevi kā 18 gadus veco Hasanu A., kurš dzimis Mandi Bahaudinas pilsētā Pakistānā.

Viņš ieradās Francijā 2018.gadā ar viltoto identitāti, kas nodrošināja viņam piekļuvi sociālās drošības palīdzībai nepilngadīgajiem, preses konferencē paziņoja nacionālais pretterorisma prokurors Žans Fransuā Rikārs.

Pēc piektdien notikušā uzbrukuma izmeklētājiem radās aizdomas par uzbrucēja apgalvojumiem, kad viņi šī vīrieša mobilajā tālrunī atrada personas dokumenta fotogrāfiju, kas vedināja uz domām, ka viņš patiesībā ir 25 gadus vecais Zahīrs Hasans Mehmūds.

"Viņš galu galā atzinās, ka šī ir viņa patiesā identitāte un ka viņš ir 25 gadus vecs," sacīja Rikārs. Uzbrucējs pirms piektdien notikušā uzbrukuma nebija piesaistījis neviena valdības izlūkdienesta uzmanību. 

Ar šo identitāti viņš parādījās pirms uzbrukuma uzfilmētā video, kurā pateica, ka viņš atriebjas par pravieša Muhameda karikatūru publicēšanu žurnālā Charlie Hebdo. Viņš saistīja savu rīcību ar šo karikatūru pārpublicēšanu šajā žurnālā.

Jau ziņots, ka uzbrukumā ar miesnieka nazi tika Parīzē piektdien tika ievainoti divi cilvēki. Kā atzina televīzijas izmeklējošās žurnālistikas raidījumu producēšanas kompānija Premieres Lignes, abi sadurtie ir tās darbinieki, vīrietis un sieviete, kas bija izgājuši uzsmēķēt. Šī kompānija bija palīdzējusi producēt dokumentālu filmu par 2015.gadā notikušo uzbrukumu Charlie Hebdo redakcijai, kas tika sarīkots pēc tam, kad žurnāls publicēja islāma pravieša Muhameda karikatūras.

Saistībā ar piektdien notikušo uzbrukumu tika aizturēti septiņi cilvēki, tostarp pats uzbrucējs. Sestdien tika ziņots, ka policija aizturējusi cilvēku, kas savulaik dzīvojis ar viņu vienā dzīvoklī, bet atbrīvojusi vienu no iepriekšējā dienā aizturētajiem.

Jaunais uzbrukums noticis laikā, kad Parīzē tiek tiesāti uzbrukumu Charlie Hebdo redakcijai 2015.gadā sarīkojušo teroristu domājamie līdzzinātāji.

2015.gada 7.janvārī brāļi Šerifs un Saīds Kuaši Parīzē Charlie Hebdo redakcijā noslepkavoja 12 cilvēkus, arī pazīstamus žurnāla karikatūristus. Dienu vēlāk brāļu paziņa Amedijs Kulibali netālu no Francijas galvaspilsētas noslepkavoja ceļu policisti, bet 9.janvārī Parīzē košera preču veikalā - vēl četrus cilvēkus.

Šīs slepkavības Francijā bija pirmie uzbrukumi islāmistu teroraktu virknē 2015. un 2016.gadā, kuros tika nogalināti vairāk nekā 230 cilvēki. Par vairākiem no tiem atbildību uzņēmās teroristu grupējums Islāma valsts.

Parīzē 2.septembrī sāka tiesāt 14 cilvēkus, kas apsūdzēti par atbalsta sniegšanu islāma ekstrēmistiem, kuri sarīkoja uzbrukumus Charlie Hebdo redakcijai un košera preču veikalam.

Charlie Hebdo nesen atkārtoti publicēja pravieša Muhameda karikatūras, kas lielā daļā islāma pasaules tiek uzskatīts par apvainojumu. Žurnālam no jauna izteikti draudi.

Piektdien notikušā uzbrukuma rīkotājs sacīja izmeklētājiem, ka noturējis sadurtos par Charlie Hebdo darbiniekiem, nezinot, ka žurnāla redakcija pārcelta uz citu vietu, kas tiek turēta noslēpumā drošības risku dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits