Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Parīzes olimpiskās spēles noritēs Eiropā trauksmainos laikos

33. vasaras olimpiskās spēles Parīzē norisināsies pašlaik Eiropā notiekošās karadarbības ēnā.

Spēļu atklāšanas ceremonija Parīzē sāksies plkst.20.30 pēc Latvijas laika.

Valstu parāde Sēnas upē sāksies pie Austerlicas tilta un noslēgsies sešus kilometrus tālāk Trokadero laukumā.

Tomēr, kopš Parīzei 2017.gada 13.septembrī tika uzticēta olimpisko spēļu rīkošana, ne viss ir noritējis gludi.

Spēles ietekmēja Krievijas 2022.gadā ar Baltkrievijas atbalstu īstenotais iebrukums Krievijā, kā rezultātā abu agresorvalstu sportistiem ir atļauts piedalīties spēlēs vien individuāli.

Starptautiskā Olimpiskās komiteja (SOK) decembrī, neņemot vērā Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā, atļāva Krievijas un Baltkrievijas sportistiem Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties tikai kā individuāli pārstāvjiem, nevis komandu dalībniekiem.

Krievijas cīkstoņi gan no šīs iespējas atteicās, argumentējot savu lēmumu ar viņiem "nepieņemamo nesportisko atlases principu".

Sportisti un apkalpojošais personāls, kas aktīvi atbalsta Krievijas karadarbību Ukrainā, nedrīkst piedalīties sacensībās. Tāpat startēt nedrīkst sportisti un sacensībās piedalīties apkalpojošā personāla pārstāvji, kuri ir Krievijas vai Baltkrievijas spēka struktūru darbinieki.

Sportistiem jāatbilst arī starptautisko federāciju antidopinga noteikumiem, un šo valstu karogi, himnas un nacionālie simboli netiks demonstrēti sacensību laikā.

Tāpat savu iespaidu ir atstājusi arī karadarbība Tuvajos Austrumos, kas oktobrī sākās pēc "Hamās" veiktās Izraēlas apšaudes no Gazas joslas.

Abu šo karadarbību rezultātā pēdējos mēnešos Francijā ir sarīkotas vairākas publiskas akcijas, kas radījušas aizdomas, ka ārvalstu pārstāvji mēģina ietekmēt Francijas sabiedrisko domu vai veicināt šķelšanos.

Jūnijā pie Eifeļa torņa tika atstāti zārki ar uzrakstu "Francijas karavīri Ukrainā". Maijā pie Parīzes galvenā holokausta memoriāla tika piestiprināti sarkanu plaukstu atveidojumi.

Oktobrī drīz pēc "Hamās" uzbrukuma Izraēlai ēkas Parīzes reģionā tika iezīmētas ar Dāvida zvaigznēm. Vēlāk tika aizturēti divi Moldovas pilsoņi, kurus turēja aizdomās par sadarbību ar Krievijas Federālo drošības dienestu (FSB).

Savukārt otrdien Francijas policija aizturēja Krievijas pilsoni, kurš tiek turēts aizdomās par "destabilizācijas" aktu plānošanu Parīzes olimpisko spēļu laikā. 1984.gadā dzimušais vīrietis ir paturēts apcietinājumā un pakļauts tiesas izmeklēšanai.

Varas iestādes pirms olimpiskajām spēlēm ir veikušas izmeklēšanu pret vairāk nekā miljonu cilvēku, tostarp sportistiem, treneriem, žurnālistiem, brīvprātīgajiem, apsardzes darbiniekiem un pat vietējiem iedzīvotājiem netālu no spēļu pasākumu vietām.

4360 no šiem cilvēkiem tika liegta pieeja olimpiskajām spēlēm. 880 izpelnījās šo liegumu sakarā ar aizdomām par ārvalstu iejaukšanos.

Interesanta iezīme šīm spēlēm ir arī olimpisko sacensību norise abpus ekvatoram.

Arī Francijā sacensības notiks ne tikai Parīzē. Tās tuvumā lauka hokeja turnīrs notiks Kolombā, regbija-7 un vieglatlētikas sacensības, kā arī spēļu noslēguma ceremonija - "Stade de France" stadionā Sendenī, kur Parīzes Ūdenssporta centrā notiks arī sacensības ūdenspolo, sinhronajā peldēšanā un daiļlēkšanā, peldēšanas sacensības un ūdenspolo fināli tiks aizvadīti Nantērā, badmintona un mākslas vingrošanas sacensības - Lašapelā, sporta kāpšana notiks Leburžē, bet boksa mači līdz pat ceturtdaļfināliem, kā arī paukošana modernajā pieccīņā - Vilepentā.

Versaļas pils dārzos tiks aizvadītas sacensības jāšanas sportā un modernajā pieccīņā, atskaitot paukošanu, golfs - Gijankūrā, kalnu riteņbraukšanas sacensības - Elankūrā, bet treka un BMX riteņbraukšana notiks Montiņī le Broteno.

Futbols tiek spēlēts Marseļā, kur notiks arī burāšanas sacensības, Lionā, Bordo, Sentetjēnā, Nicā un Nantē, basketbols - Lillē, kur notiks arī fināli handbolā, airēšanas sacensības norisināsies Vērā pie Marnas, par medaļām šaušanā sportisti sacentīsies Šatero, bet vistālāk no Parīzes sportisti cīņā par čempiona titulu dosies Franču Polinēzijas salā Taiti.

Parīze kopā ar Londonu ir vienīgās pilsētas, kurās olimpiskās spēles ir notikušas trīsreiz. Parīzē spēles ir notikušas arī 1900. un 1924.gadā.

Olimpiskās spēles Francijas galvaspilsētā norisināsies līdz 11.augustam. Spēļu programmā ir iekļauti 32 sporta veidi, kuros tiks sadalīti 329 medaļu komplekti.

Pēc olimpiskajām spēlēm turpat Parīzē no 27.augusta līdz 8.septembrim norisināsies paralimpiskās spēles.

Parīzes spēlēs Latviju pārstāvēs 29 sportisti 14 sporta veidos: 3x3 basketbolā, BMX superkrosā un frīstailā, daiļlēkšanā, jāšanas sportā, kalnu riteņbraukšanā, ložu šaušanā, modernajā pieccīņā, peldēšanā, pludmales volejbolā, svarcelšanā, šosejas riteņbraukšanā, tenisā un vieglatlētikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits