Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nīderlandes tiesa atzīst trīs apsūdzētos par vainīgiem Malaizijas lidmašīnas notriekšanas lietā

Nīderlandes tiesa ceturtdien trīs cilvēkus atzinusi par vainīgiem un piespriedusi viņiem mūža ieslodzījumu, bet vienu attaisnojusi lietā par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu Donbasā 2014.gadā, nogalinot 298 cilvēkus.

Tiesa arī nolēma, ka vainīgajiem ir jāsamaksā 16 miljonu eiro kompensācija bojāgājušo tuviniekiem.

Tiesa secināja, ka reisa MH17 lidmašīna tika notriekta ar raķeti "Buk", kas izšauta no Pervomaiskas rajona netālu no Sņižnes pilsētas Ukrainas austrumos, ko tobrīd kontrolēja pašpasludinātās "Doņeckas tautas republikas" (DTR) spēki.

Tiesa uzskata, ka lidmašīnas avārijas brīdī Krievija kontrolēja DTR līderus un atbalstītājus Ukrainas austrumos.

Tiesa atzina, ka kopš 2014.gada maija vidus Krievija nodrošināja DTR kaujinieku apmācību, apgādāja viņus ar ieročiem un pārtiku, nopietni ietekmēja DTR politiķus, koordinēja separātistu militārās darbības un pati veikusi militārās operācijas austrumu Ukrainā.

Četri tiesājamie - Krievijas pilsoņi Igors Girkins, Sergejs Dubinskis un Oļegs Pulatovs, kā arī Ukrainas pilsonis Leonīds Harčenko - bija apsūdzēti par līdzdalību lidmašīnas notriekšanā.

Tiesa atzinusi par vainīgiem Krievijas pilsoņus Girkinu un Dubinski un Ukrainas pilsoni Harčenko par līdzdalību lidmašīnas notriekšanā. Attaisnots Krievijas pilsonis Pulatovs.

Tiesa secināja, ka Girkinam, Dubinskim un Harčenko bija nozīmīga loma "Buk" pārvietošanas maršruta saskaņošanā, transportēšanā un apsargāšanā. Vienlaikus tiesa piekrita izmeklēšanas secinājumiem, ka neviens no notiesātajiem personīgi nav piedalījies "Boeing" notriekušās raķetes palaišanā, lai arī Harčenko varēja atrasties tieši raķetes palaišanas vietā.

Kā bija norādījusi apsūdzības puse, 51 gadus vecais atvaļinātais Krievijas drošības dienesta FSB virsnieks Girkins, kurš ieņēma DTR "aizsardzības ministra" amatu, regulāri kontaktējies ar Krieviju.

60 gadus vecais atvaļinātais Krievijas militārā izlūkdienesta virsnieks Dubinskis vadīja kaujinieku militāro izlūkdienestu un deva pavēles attiecībā uz raķeti.

50 gadus vecajam Harčenko, kurš 2014.gada vasarā vadīja kaujinieku vienību, bija daudz tiešāka loma raķetes transportēšanā.

Tiesa nolēma, ka ir pārliecinoši pierādījumi, kas liecina, ka lidmašīna tika notriekta ar raķeti, kas tika izšauta no lauka Ukrainas austrumos kaujinieku kontroles zonā.

Pierādījumos bija iekļauta fotogrāfija ar raķetes dūmiem, liecinieku liecības, satelītattēli, pārtvertas telefonsarunas, video attēli un šrapneļi.

Tiesa noraidīja aizstāvības izteiktos "alternatīvos scenārijus", tostarp Krievijas sākotnējo apgalvojumu, ka vainīgs varētu būt Ukrainas iznīcinātājs.

Prokuratūra apsūdzētajiem bija lūgusi piespriest mūža ieslodzījumu. Aizdomās turētie bija atteikušies ierasties tiesā Nīderlandē un tika tiesāti aizmuguriski. Lietas izskatīšana sākās 2020.gada martā.

Malaizijas nacionālās aviokompānijas "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna "Boeing 777" tika notriekta 2014.gada 17.jūlijā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos. Katastrofā dzīvību zaudēja visi lidmašīnā esošie 298 pasažieri un apkalpes locekļi. Aptuveni divas trešdaļas no bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi.

Starptautiskie izmeklētāji noskaidrojuši, ka lidmašīna tika notriekta ar zeme-gaiss tipa raķeti "Buk", kura uz Ukrainu tikusi nogādāta no Krievijas pretgaisa brigādes, kas bāzēta Kurskā.

Krievija ir noliegusi savu saistību ar traģēdiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits