Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Negaidīti pārliecinoši Nīderlandē uzvar galēji labējā Brīvības partija

Piepildījušās ekspertu prognozes, ka trešdien notikušās vēlēšanas atnesīs jaunu politisko ēru Nīderlandes politiskajā ainā.

Tiesa, vēlēšanu rezultāti rāda, ka vairākums vēlētāju nav balsojuši tā, kā prognozēja aptaujas. Tika prognozēts, ka laikā, kad viena no galvenajām vēlētājus uztraucošajām problēmām valstī ir migrantu pieplūdums, labus panākumus vēlēšanās gūs Nīderlandes politikas veterāna, pret islāmu noskaņotā populista Gērta Vildersa Brīvības partija (PVV), taču neviens neparedzēja, ka tā uzvarēs tik pārliecinoši, iegūstot 37 vietas 150 deputātu parlamentā, vēstīja BBC pēc 94% balsu saskaitīšanas.

Tuvākie sekotāji ir kreisi zaļā alianse bijušā Eiropas Savienības komisāra Fransa Timmermansa vadībā, kas ieguva vien 25 vietas. Trešā ar 24 vietām ir līdzšinējo valdību vadošā centriski labējā Tautas partija brīvībai un demokrātijai (VVD), kuras vadību no līdzšinējā premjerministra Marka Rites pārņēmusi Dilana Ješilgeza. Ceturtā ir pazīstamā trauksmes cēlēja Pītera Omzigta tikai pirms dažiem mēnešiem izveidotā partija Jaunais sociālais kontrakts (NSC) ar 20 vietām.

60 gadu vecais G. Vilderss uzvaras runā paziņoja, ka vairs nevarēs ignorēt PVV. 'Mēs gribam valdīt, un mēs valdīsim. Iegūto vietu skaits ir milzīgs kompliments un arī milzīga atbildība,' teica politiķis, kurš solījis aizvērt robežas migrantiem, bet pirms vēlēšanām ieturējis pauzi aicinājumos aizliegt mošejas, islāma skolas un Korānu, jo pašlaik esot svarīgākas risināmās problēmas. Viņš ir arī izteicies, ka vēlētos sarīkot referendumu par Nīderlandes izstāšanos no ES, lai gan atzinis, ka lielākā daļa sabiedrības varētu būt noskaņota citādi.

Lai izpildītu skaļi doto solījumu būt 'par premjerministru ikvienam', G. Vildersam tagad nāksies meklēt sabiedrotos valdības koalīcijas izveidošanai, kam nepieciešamas vismaz 76 deputātu balsis. 

F. Timmermanss skaidri pateicis, ka nevēlas neko kopīgu ar G. Vildersa vadītu valdību. Ne D. Ješilgeza, ne P. Omzigts pēcvēlēšanu komentāros nav tieši noraidījuši iespēju sadarboties ar G. Vildersu.

Francijas galēji labējā politiķe Marina Lepena paudusi prieku par G. Vildersa sasniegto, paziņojot, ka tas parāda "augošo atbalstu nacionālās identitātes aizsargāšanai", citē BBC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits