Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Gaisa temperatūra Eiropā aug straujāk nekā citur

Gaisa temperatūras palielinājums Eiropā pēdējās trīs desmitgadēs vairāk nekā divas reizes pārsniedzis globālo vidējo rādītāju. Tas nozīmē, ka Eiropā temperatūra palielinājusies ātrāk nekā jebkurā citā kontinentā uz Zemes, atsaucoties uz kopīgu ANO Pasaules Meteoroloģijas organizācijas un Eiropas Savienības Klimata izmaiņu dienesta Copernicus ziņojumu, vēsta AFP.

Katrā no desmitgadēm kopš 1991.gada Eiropas reģionā gaisa temperatūra vidēji augusi par 0,5 °C. Jaunais ziņojums publiskots pirms ANO 27. klimata konferences, kas svētdien sāksies Ēģiptē.

Gaisa temperatūras celšanās dēļ Alpu ledāji laikā no 1997. līdz 2021. gadam zaudējuši 30 metru ledus segas biezumā. Grenlandes ledus sega strauji kūst, paātrinot jūras līmeņa celšanos. Pagājušajā gadā Grenlandes augstākajā punktā tika pieredzēta ledus kušana un pirmo reizi reģistrēts lietus.

Pētnieki brīdina, ka neatkarīgi no globālās sasilšanas līmeņa nākotnē gaisa temperatūra Eiropā, visticamāk, turpinās pieaugt ātrumā, kas pārsniegs globālās vidējās temperatūras izmaiņas.

Ziņojumā arī konstatēts, ka pagājušajā gadā Eiropā lielu iespaidu atstājošie laikapstākļi un klimata notikumi, galvenokārt – plūdi un vētras, izraisīja simtiem cilvēku nāvi, tieši ietekmēja vairāk nekā pusmiljonu cilvēku un radīja zaudējumus, kas pārsniedz 50 miljardus eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits