Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

FOTO: Grieķijā protesti pret neonacistiem pāraug vardarbībā

Grieķijas policija trešdien likusi lietā asaru gāzi, lai savaldītu saniknotos demonstrantus, kuri protestēja pret hiphopa mākslinieka Pavla Fisa slepkavību, ko pastrādājis kāds neonacistu partijas Zelta rītausma atbalstītājs.

Turot rokās plakātus ar uzrakstu Fašismu nekad vairs un dziedot antifašistu himnas, Atēnās pie parlamenta, kur iepriekš notika Fisa piemiņai veltīts koncerts, sapulcējās vairāk nekā 10 000 cilvēku.

Visumā demonstrācija noritēja mierīgi. Vardarbīgie incidenti sākās pēc tam, kad policija neļāva gājiena dalībniekiem doties uz Zelta rītausmas birojiem. Tad vairāki desmiti demonstrantu atdalījās no lielā gājiena un sāka iesaistīties sadursmēs ar policiju.

Likumsargi tika apmētāti ar akmeņiem un degbumbām, tika aizdedzinātas atkritumu tvertnes un izsisti logi kādai bankai.

Zelta rītausma vēl nesen tika uzskatīta par Grieķijas politiskās skatuves perifērijas spēlētāju, tomēr pēdējās parlamenta vēlēšanās par to nobalsoja vairāk nekā 400 000 pilsoņu, un no Grieķijas parlamenta 300 mandātiem partija izcīnīja 18.

Līdz šim Zelta rītausma šķita imūna pret apsūdzībām vardarbībā, tomēr pēdējās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka partijas popularitāte kopš Fisa slepkavības ir strauji kritusies.

Demonstrācijas pret neonacistu vardarbību trešdien notika arī Grieķijas otrajā lielākajā pilsētā Salonikos. Tas pat aizēnojušas 48 stundu streiku pret civildienesta darbinieku masveida atlaišanām un pārcelšanu citā amatā, ko Atēnas apņēmušās īstenot, lai saņemtu kārtējo Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevumu.

"Krīze nospieda mūs uz ceļiem, bet mums jāpasaka skaļš fašismam, kā mēs to izdarījām 74.gadā," norādīja viens no demonstrantiem, atsaucot atmiņā studentu sacelšanos, kas noveda pie Grieķijas toreizējās militārās huntas gāšanas.

"Vispirms tie bija imigranti, tagad Fiss, rīt tas būs jūs dēls vai meita - tas jāsaprot visiem," uzsvēra 59 gadus vecais grieķis, kurš uz demonstrāciju bija ieradies kopā ar savu pusaugu meitu.

Zelta rītausma noliedz, ka būtu neonacistiska partija un apgalvo, ka nekādi nav saistīta ar Fisa slepkavību. Partija uzskata, ka kļuvusi par upuri raganu medībām.

Kopš Fisa slepkavības varasiestādes ir sākušas bargāk vērsties pret Zelta rītausmas aktivitātēm, rūpīgi pārbaudot arī saikni starp partiju un policiju.

Partija norādīja, ka pēdējo dienu laikā vairākos tās birojos iemestas degbumbas, bet Grieķijas vidienē noticis uzbrukums dzīvnieku pārtikas veikalam, kas pieder kādam Zelta rītausmas politiķim.

Komentējot popularitātes kritumu, partija paudusi pārliecību, ka tās atbalstītāji nav mainījuši savu nostāju, bet "vienkārši nesaka, par ko balsos, pašreizējā terora klimata dēļ".

Kāda augsta ranga tiesas amatpersona žurnālistiem trešdien atklāja, ka prokurori, kas veic izmeklēšanu pret "Zelta rītausmu", ir atraduši pierādījumus, kas varētu palīdzēt noteikt, vai partija uzskatāma par noziedzīgu organizāciju.

Amatpersona norādīja, ka vismaz viena ar partiju saistīta persona ir piedalījusies divos atsevišķos bandu uzbrukumos pret politiskajiem oponentiem un imigrantiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits