Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -3 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Dod zaļo gaismu vakcīnai ES valstīs

Lai gan vakcinēšanos Eiropas Savienībā (ES) bija paredzēts sākt tikai janvārī, pieaugot politiskajam spiedienam no dalībvalstīm, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) nolēma pasteidzināt Pfizer/BioNTech vakcīnas Comirnaty apstiprināšanas sēdi, un pirmdienas pēcpusdienā tā deva zaļo gaismu kontinenta glābiņam no jaunā koronavīrusa pandēmijas. Paredzams, ka pēc Eiropas Komisijas (EK) pirmdien arī dotā apstiprinājuma, kas ir pēdējā formalitāte, jau nedēļas beigās varētu sākties vakcinācija.

Vienlaikus ES dalībvalstīm pamatīgas bažas ir radījusi Lielbritānija, kur aizvadītajā nedēļā tika konstatēta jauna, iespējams, bīstama mutācija koronavīrusā (SARS-CoV-2). Virkne dalībvalstu jau slēgušas savas robežas ar Lielbritāniju. 


Apstiprina vakcīnu

Līdz ar Pfizer/BioNTech vakcīnas Comirnaty apstiprināšanu Lielbritānijā un ASV Eiropas Savienībā pieauga spiediens no dalībvalstīm pasteidzināt iepriekš tikai 29. decembrī paredzēto vakcīnas pieteikuma izskatīšanu. Sevišķi aktīvi to lobēja ES jaudīgākā ekonomika Vācija, bet arī Ungārijas, Polijas, Francijas un citu valstu politiķi publiski mudināja EZA ātrāk pieņemt lēmumu, kā rezultātā sēde notika šonedēļ. Aģentūras vadītāja Emera Kuka pēc lēmuma pateicās zinātniekiem un ārstiem. "Mūsu rūpīgais izvērtējums ļauj garantēt Eiropas iedzīvotājiem, ka vakcīna drošuma un efektivitātes ziņā atbilst nepieciešamajiem kvalitātes standartiem," pirmdien sacīja Kuka.

Pēdējais solis bija formāls apstiprinājums no EK, kas arī tika saņemts vakar. "Šis ir Eiropas brīdis. 27., 28., un 29. decembrī vakcinēšanās sāksies visā ES," jau pagājušajā nedēļā vietnē Twitter rakstīja EK vadītāja Urzula fon der Leiena. Vācija, Itālija un Austrija ziņojušas, ka plāno sākt vakcinēt mediķus jau svētdien. "Es atbalstu Eiropas koordināciju, bet, tiklīdz vakcīna nonāks uz dāņu zemes, mēs sāksim vakcinēties," sacījusi Dānijas premjere Mete Frederiksena, pieļaujot, ka valsts procesu varētu sākt vēl pirms svētdienas. 

Uzņēmuma Moderna vakcīnas apstiprināšana tiks izskatīta 6. janvārī. Mediji raksta, ka ES bloka mērķis ir vakcinēt 70% iedzīvotāju, kas ir aptuveni 315 miljoni. Tomēr, kā ziņo Bloomberg, dažviet Eiropā pieaug skepse pret vakcīnām, un, piemēram, Rumānijā apmēram 40% ir noskaņoti noraidoši un neticīgo mudināšanā iesaistījušies pat garīdznieki. Savukārt Austrija apsver 50 eiro vērtu kuponu izsniegšanu vakcinētajiem.
 

Norobežojas no britiem

Aizvadītajā nedēļā Lielbritānijas veselības ministrs Mets Henkoks paziņoja, ka valstī ir konstatēti saslimšanas gadījumi ar līdz šim neredzētu vīrusa mutāciju. Lai gan pati Lielbritānija ieviesa jaunu pašvaldību ierobežojumu līmeni, Eiropas valstis, baidoties no vīrusa jaunā paveida, jau aizvadītās nedēļas nogalē sāka izsludināt satiksmes ar Lielbritāniju slēgšanu. Pirmā valsts bija Nīderlande, tai sekoja Beļģija. Arī Baltijas valstis liegušas pasažieru pārvadājumus. Īpašu neapmierinātību britu zvejniekiem un transporta kompānijām, kā raksta BBC, izraisījis Francijas lēmums slēgt robežas uz "vismaz 48 stundām". Tiesa gan, The New York Times ziņo, ka jaunā mutācija, visticamāk, jau ir nonākusi Eiropā, un līdzīgas pārmaiņas konstatētas arī paraugos no Dienvidāfrikas.

BBC skaidro, ka, lai gan sākotnējie dati liecina, ka mutācija vīrusu ir padarījusi lipīgāku, nav pamata uzskatīt, ka jaunās vakcīnas nestrādās. Savukārt France24, atsaucoties uz avotiem britu valdībā, min, ka premjers Boriss Džonsons pārspīlējis bīstamību, lai varētu atcelt mediķu asi kritizētos paša izsludinātos ierobežojumu atvieglojumus uz Ziemassvētkiem.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits