Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ciprs sola izbeigt Grieķijas "pakļaušanu"

Grieķiju sagaida radikālas pārmaiņas - trešdien, uz pirmo sēdi sanākot jaunajai valdībai, apsolīja premjerministrs Aleksis Ciprs, kura vadītā galēji kreisā partija Syriza pēc uzvaras svētdien notikušajās parlamenta ārkārtas vēlēšanās vienojās par koalīcijas izveidi ar labējo nacionālistu partiju Neatkarīgie grieķi. Viņš apliecināja, ka valdība neatkāpsies no solījuma izbeigt gandrīz piecus gadus īstenotos dramatiskos taupības pasākumus.

Ciprs paziņoja, ka runās ar starptautisko aizdevēju "troiku" - Eiropas Savienību (ES), Starptautisko Valūtas fondu un Eiropas Centrālo banku -, lai pārskatītu 240 miljardu eiro vērto palīdzības programmu, kas paglāba Grieķiju no maksātnespējas, bet arī lika krasi samazināt budžeta izdevumus.

"Mūsu prioritāte ir jaunas sarunas ar partneriem, lai rastu taisnīgu, dzīvotspējīgu un abpusēji izdevīgu risinājumu, kas valstij ļautu pamest pārmērīgo parādu un recesijas burvju loku," Grieķijas jauno premjeru citē izdevums Ekathimerini. "Mēs neiesaistīsimies abpusēji postošos konfliktos, bet arī neturpināsim pakļaušanās politiku."

Viņa valdība strādāšot pie sabalansēta valsts budžeta, bet negrasoties uzkrāt "nereālu pārpalikumu", lai apkalpotu Grieķijas valsts parādu, kas pārsniedz 175% no iekšzemes kopprodukta. Tajā pašā laikā atsevišķi jaunās valdības ministri jau ir solījuši palielināt pensijas cilvēkiem ar zemiem ienākumiem un atjaunot darbā daļu no atlaistajiem sabiedriskā sektora darbiniekiem.

Grieķijas jaunais finanšu ministrs Janis Varufaks finanšu palīdzības programmu ir nodēvējis par postošām lamatām un pirms apstiprināšanas amatā izteicies, ka valstij nav jāpilda saistības pret starptautiskajiem aizdevējiem, taču vienlaikus jāpaliek eirozonā.

Piektdien Atēnās ieradīsies eirozonas finanšu ministru grupas vadītājs Jerūns Dijselblūms, kurš aicinās grieķus pildīt iepriekš uzņemtās saistības, nevis cerēt uz parādsaistību norakstīšanu. "[Cipra] vēstījums "mēs vēlamies jūsu atbalstu, bet negribam jūsu nosacījumus" nav izpildāms," Dijselblūms sacīja ziņu aģentūrai Bloomberg. "Mēs esam atvērti sadarbībai, bet Eiropas atbalsts nozīmē, ka arī grieķiem ir jāpacenšas."

Jaunajai Grieķijas valdībai ar ES jau izveidojušās domstarpības arī jautājumā par jaunām sankcijām pret Krieviju, kuras atbalstītie separātisti šomēnes sarīkojuši vairākus asiņainus uzbrukumus Austrumukrainā.

Cipra valdība otrdien paziņoja, ka nepievienojas dažas stundas iepriekš izplatītajam ES Padomes prezidenta Donalda Tuska paziņojumam, kurā amatpersona visu 28 bloka dalībvalstu vārdā aicināja ES dalībvalstu ārlietu ministrus apsvērt plašākas sankcijas pret Maskavu. Kreiso - labējo koalīcija Atēnās paziņoja, ka Brisele ar to nav konsultējusies.

Grieķijas jaunās valdības promaskaviskā nostāja nav pārsteigums. Ciprs iepriekš ir kritizējis ES sankcijas pret Krieviju un paziņojis, ka Ukrainas valdības sastāvā ir "neonacisti". Jaunais Grieķijas ārlietu ministrs Niks Kociass ir izbijis komunists, kurš iestājas par ciešākām saitēm ar Krieviju. Internetu ir aplidojis attēls, kurā viņš redzams kopā ar Kremļa ideologu Aleksandru Duginu.


 sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits