Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Atklāj šokējošu pedofilijas apjomu katoļu baznīcā

Katoļu garīdznieki Francijā kopš 1950. gada seksuāli izmantojuši vismaz 216 tūkstošus bērnu, liecina vakar īpašā pasākumā publiskotais neatkarīgas izmeklēšanas komisijas ziņojums. Tajā arī atklāts, ka šos noziegumus veikuši vismaz trīs tūkstoši priesteru un citu baznīcas pārstāvju, ziņo France24. com. Ap 80% no izmantošanas upuriem bijuši zēni.

Komisiju 2018. gadā izveidoja Francijas Bīskapu konference (CEF) un Nacionālā kongregāciju konference (CORREF) pēc tam, kad atklātībā nonāca informācija par daudziem bērnu izmantošanas gadījumiem baznīcā Francijā un arī citur pasaulē. Komisijā, kas bija neatkarīga no baznīcas, darbojās 22 juristi, ārsti, vēsturnieki, sociologi un teologi. Viņi aicināja pieteikties visus, kuriem ir informācija par bērnu seksuālas izmantošanas gadījumiem baznīcā. 

Komisijas vadītājs Žans Marks Sovē 2500 lappušu ziņojuma publiskošanā teica, ka bērnu izmantošana no baznīcas pārstāvju puses bijusi sistēmiska. Baznīca ne tikai nav spērusi soļus, lai to novērstu, bet to arī ignorējusi, neziņojot tālāk par atklātajiem gadījumiem, un dažkārt, pat zinot par tiem, pieļāvusi bērnu saskarsmi ar izmantotājiem. Līdz pat divtūkstošajiem gadiem baznīca pilnībā ignorējusi upurus, attieksme mainījusies vien kopš 2015., 2016. gada. Komisija pati tieši identificējusi 2700 upuru, taču savāktā informācija, aptaujas un pētījumi liecina, ka tādu bijis ap 216–330 tūkstošiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits