Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

ASV sāks Ukrainas karavīru apmācības darbam ar Abrams

ASV tuvāko nedēļu laikā sāks apmācīt Ukrainas karavīrus tanku Abrams lietošanā un uzturēšanā, cenšoties panākt, ka tanki pēc iespējas ātrāk nonāk kaujas laukā, piektdien paziņoja ASV amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Amatpersonas informēja, ka 31 tanks Grāfenvēras mācību poligonā Vācijā tiks piegādāts maija beigās un karavīru apmācības Vācijā sāksies dažas nedēļas vēlāk. Zināms, ka karavīru apmācības turpināsies apmēram desmit nedēļas. Mācību tanki nebūs tie, kurus piegādās Ukrainai izmantošanai kaujaslaukā. Pašlaik ASV notiek apkope 31 kaujas tankam "M1A1", kurus pēc tam piegādās uz frontes līniju.

Mērķis ir karavīru apmācību pabeigt līdz brīdim, kad tanki ierodas Ukrainā, lai tos uzreiz varētu izmantot kaujās. Tanki apkopes laikā tiek pielāgoti Ukrainas vajadzībām.

Kā informēja amatpersonas, ASV apmācīs ap 250 Ukrainas karavīru, no kuriem daļa tiks apmācīti tanku vadībā, kamēr citus apmācīs to remontam un apkopei. Pēc sākotnējām desmit nedēļām varētu piedāvāt papildu mācības par tanku kaujām un manevriem.

Par mācībām tika atklāts laikā, kad piektdien ASV Gaisa spēku bāzē Ramšteinā, Vācijā, notiek Ukrainas sabiedroto kontaktgrupas kārtējā sanāksme, kurā tiek koordinēta ieroču un cita aprīkojuma piegāde Ukrainai.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija janvārī paziņoja, ka piegādās Ukrainai tankus "Abrams", lai gan mēnešiem ilgi uzstāja, ka to apkope un remonts ir pārāk sarežģīta. Lēmums tomēr tankus piegādāt ir daļa no plašāka politiska manevra, kas pavēra iespēju Vācijai paziņot par tanku "Leopard 2" sūtīšanu uz Ukrainu, kas savukārt pavēra ceļu Polijas un citu sabiedroto iesaistei.

Pēc Ukrainas un sabiedroto spēku spiediena Baidena valdība pagājušajā mēnesī paziņoja, ka paātrinās "Abrams" piegādi Ukrainai, izvēloties veikt vecākam modelim apkopi, kas ļaus tankus ātrāk sagatavot kaujām. Mērķis ir 70 tonnu smagos kaujas tankus frontē nogādāt līdz rudenim.

ASV ir skaidri paudušas, ka gādās par ukraiņu karavīru apmācībām, lai karavīri būtu sagatavoti vienlaikus ar tanku nonākšanu frontē.

Vienlaikus Pentagonam ir jānodrošina, ka Ukrainai ir atbilstoša piegāde ķēde, lai tā var saņemt visas nepieciešamās detaļas tanku ekspluatācijai.

Ziemas laikā krievu un ukraiņu spēku kaujas apsīkušas, katrai no pusēm spējot pavirzīties vien nelielā attālumā. Smagākās kaujas norit Doneckas apgabalā, kur Krievija kopš augusta nespēj ielenkt Bahmutu. No abām pusēm pavasarī tiek gaidīts plašāks uzbrukums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits