Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Vēlas stingrāku ES ārējo robežkontroli

Eiropas Komisijas pirmais viceprezidents Franss Timmermanss, šonedēļ Berlīnē tiekoties ar Vācijas iekšlietu ministru Tomasu de Mezjēru, paudis atbalstu plāniem pastiprināt drošību Eiropas Savienības ārējās robežas šķērsošanas punktos, kas nozīmētu arī pastiprinātas ES pilsoņu pārbaudes, vēsta EurActiv.de.

"Katram robežsargam ir jābūt informācijai par to, vai Eiropas Savienībā iebraucošais cilvēks ir ārzemju bruņotajā formējumā karojis kaujinieks," pēc tikšanās teicis Mezjērs. Pēc viņa domām, tieši tagad ir pēdējais brīdis, lai visiem spēkiem mēģinātu apturēt radikālo grupējumu kaujinieku iekļūšanu Eiropā. Tiek uzskatīts, ka islāmistu grupējumu rindās Sīrijā un Irākā karo vairāk nekā trīs tūkstoši radikalizētu eiropiešu, kuru atgriešanās var radīt nopietnus drošības draudus.

Timmermanss atzīmējis, ka Eiropas Komisija atbalsta Mezjēra plānu cīņai pret terorismu un cer iespējami drīz reformēt Šengenas līguma robežkontroles principus.

Jau tuvākajās 6-8 nedēļās plānots publiskot reformu projektu ES ārējo robežu kontroles pastiprināšanai. Līdz šim, šķērsojot ES ārējo robežu, ES dalībvalstu pilsoņiem vienkārši vajadzēja sevi identificēt kā ES dalībvalstu pilsoni. Stingrāki kontroles mehānismi tika atļauti vienīgi konkrētu aizdomu gadījumā.

Jau decembrī Eiropas Komisija rekomendēja, ka vajadzētu stingrāk pārbaudīt to aviopasažieru datus, kuri ielido no ģeogrāfiskiem apgabaliem, kas atrodas tiešu konfliktzonu tuvumā, salīdzinot ar ES izmeklētāju datubāzēm.

Lai gan valdības nekomentē, cik lielā mērā izpilda šīs rekomendācijas, ir zināms, ka tiek pastiprināti kontrolēti pasažieri - īpaši jauni vīrieši, kas ielido Vācijā un Austrijā no Turcijas. Eiropas Komisija gribētu jaunās rekomendācijās konkretizēt reģionus, no kuriem varētu ielidot potenciāli bīstamie cilvēki, taču pret to pagaidām iebilst Eiropas Parlamenta pārstāvji.


 sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits