Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Šteinmeiers ieradies Kijivā

Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers otrdien ieradies iepriekš neizziņotā vizītē Kijivā.

 

Šteinmeiers ieradās Ukrainas galvaspilsētā ar vilcienu otrdienas rītā. Viņam vēlāk plānota tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

"Mans vēstījums ukraiņiem ir, ka mēs ne tik vien esam jūsu pusē. Mēs turpināsim atbalstīt Ukrainu ekonomiski, politiski un arī militāri," pēc ierašanās Kijivā sacīja Šteinmeiers.

Viņš mudināja vāciešus neaizmirst, "cik daudz ciešanu, cik daudz posta šeit ir".

"Cilvēkiem Ukrainā mēs esam nepieciešami", viņš sacīja. "Man tas bija svarīgi īpaši tagad, šajā fāzē, kad mēs redzam gaisa triecienus ar droniem, spārnotajām un citām raķetēm, lai ukraiņiem paustu solidaritātes vēstījumu."

Šteinmeiers apmeklējis Čerņihivas apgabala pilsētu Korjukivku, kur īsi pēc viņa ierašanās atskanējusi gaisa trauksme un viņš ar pilsētas mēru un vietējiem iedzīvotājiem devies uz bumbu patvertni.

"Pirmo pusotru stundu mēs pavadījām bumbu patvertnē," pavēstīja Šteinmeiers. "Tas mums deva īpaši spilgtu sajūtu par apstākļiem, kādos šeit dzīvo cilvēki."

Ukrainas armija paziņoja, ka krievi no Baltkrievijas teritorijas otrdien palaiduši desmit Irānā ražotos uzbrukuma bezpilota lidaparātus "Shahed-136", un Kijivā, kā arī Kijivas apgabalā izsludināta gaisa trauksme.

Vienlaikus ar Šteinmeiera vizīti otrdien Berlīnē notiek konference, kurā tiek runāts par Ukrainas rekonstrukciju. Foruma saimnieki ir Vācijas kanclers Olafs Šolcs un Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena.

Vienlaikus Vācija arī sola palielināt militāro palīdzību Ukrainai. Vācijas finanšu ministrs Kristiāns Lindners sacījis, ka viņa ministrija plāno palielināt militāro palīdzību Ukrainai nākamgad līdz vismaz diviem miljardiem eiro.

Ministrija pirmdien tviterī pavēstīja, ka Lindners ticies ar Ukrainas premjerministru Denisu Šmihaļu un finanšu ministru Serhiju Marčenko, lai runātu par palīdzību.

Šī ir Šteinmeiera pirmā vizīte Kijivā, kopš Krievija 24.februārī iebruka Ukrainā, bet viņa trešais mēģinājums apmeklēt Kijivu.

Pagājušajā nedēļā Vācijas prezidents drošības apsvērumu dēļ atlika plānoto braucienu uz Ukrainu.

Šteinmeiers bija plānojis apmeklēt Kijivu arī kopā ar Polijas, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidentiem aprīļa vidū, bet viņam vizīte pēdējā brīdī tika atteikta.

Šteinmeiers ir bijušais Vācijas ārlietu ministrs, un, sākoties atkārtotajam Krievijas iebrukumam Ukrainā, skaļāk izskanēja pārmetumi par viņa gadiem īstenoto iecietīgo politiku pret Maskavu.

Domstarpības starp Ukrainas un Vācijas prezidentiem tika nogludinātas maijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits