Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Sabiedrības sašutuma dēļ Melburna aizliedz elektroskrejriteņu iznomāšanu

Austrālijas otrā lielākā pilsēta Melburna pievienojusies tām pasaules pilsētām, kas pēc izmēģinājuma laika tomēr nolēmušas aizliegt elektroskrejriteņu iznomāšanu, jo tie radot nepieņemamus riskus cilvēku drošībai, vēsta BBC.

2022. gada februārī Melburnas pilsētas padome atļāva uz diviem gadiem izmēģinājuma kārtā nodarboties ar elektroskrejriteņu nomas biznesu pilsētas ielās. Taču simtiem dažādu negadījumu kopš tā laika radījuši plašu sabiedrības neapmierinātību un sašutumu, saņemtas daudzas sūdzības.

Pilsētas mērs Nikolass Rīss izteicies, ka viņam esot līdz kaklam dažu elektroskrejriteņu lietotāju uzvedība. "Pārāk daudzi no viņiem brauc vietās, kas paredzētas tikai gājējiem. Elektroskrejriteņi netiek novietoti atbilstošās vietās. Tie tiek apgāzti, izmētāti pa pilsētu kā konfeti, kā atkritumi, radot arī bīstamību aiz tiem aizķerties," mērs paziņoja intervijā vietējam radio 3AW. Viņš arī teica, ka vēlējies "kopēt Parīzes rīcību".

Parīze pērn no 1. septembra aizliedza elektroskrejriteņu izīrēšanu. Uzņēmumi, kuri varēja nodarboties ar šo biznesu piecus gadus – no 2018. gada –, bija spiesti no pilsētas ielām aizvākt 15 tūkstošus tur ikdienā izmantoto elektroskrejriteņu, vēsta Le Monde. Aizlieguma lēmums tika pieņemts pēc tam, kad par aizliegumu bija nobalsojis pārliecinošs vairākums parīziešu no tiem, kuri piedalījās referendumā.

Melburnā elektroskrejriteņu iznomātāji Lime un Neuron līdz pēdējam cīnījās pret aizlieguma ieviešanu, solot uzlabot to izmantošanas drošību un pat uzstādīt tiem mākslīgā intelekta vadītas kameras, lai novērstu to neatbilstošu izmantošanu. Tomēr otrdien Melburnas pilsētas padomes locekļi ar sešām balsīm pret četrām apstiprināja lēmumu, ka iznomājamie skrejriteņi no pilsētas ielām jāizvāc 30 dienu laikā, pat nesagaidot, kamēr pēc pusgada beigsies eksperimenta termiņš.

Melburnas Karaliskā slimnīca pērn decembrī publicēja ziņojumu, kurā vēstīja, ka 2022. gadā tās neatliekamās palīdzības nodaļā nogādāti 250 cilvēki, kuri guvuši ievainojumus, braucot ar elektroskrejriteni. Atsevišķos gadījumos elektroskrejriteņu avārijas izraisījušas cilvēku nāvi vai lūzumus, kas noved pie smadzeņu bojājumiem. Daļa braucēju bijuši alkohola reibumā, braukuši neatbilstoši ātri vai nav izmantojuši ķiveres.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits