Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Rumānijas parlaments atbalsta prezidenta impīčmenta procedūras ierosināšanu

Rumānijas parlaments piektdien nobalsoja par prezidenta Trajana Basesku impīčmenta procedūras ierosināšanu, tādējādi vēl vairāk padziļinot politisko krīzi, kas satraukusi visu Eiropas Savienību (ES).

No 432 likumdevējiem par impīčmenta procedūras ierosināšanu balsoja 258, pavēstīja senators Dans Radu, kurš pārstāv valdošo koalīciju - Liberālsociālo savienību (USL). Taču prezidents tiks atcelts no amata tikai tad, ja likumdevēju lēmumu apstiprinās arī referendums, kas jāsarīko 30 dienu laikā.

USL apsūdz Baseku premjerministra pilnvaru uzurpēšanā, 2010.gadā izsludinot bargus taupības pasākumus, kā arī par iejaukšanos tiesu darbā.

Basesku, pirms balsojuma uzstājoties ar runu, noraidīja viņam izvirzītās apsūdzības un paziņoja, ka pret viņu izvērstā kampaņa apdraud likuma varu un pakļauj riskam "valsts stabilitāti un reputāciju". Viņš apsūdzēja USL centienos pakļaut savai kontrolei visus valsts varas atzarus, īpaši tiesas.

Premjerministra Viktora Pontas valdība izsauca plašu neapmierinātību, trešdien izdodot ārkārtas dekrētu ar kuru Konstitucionālajai tiesai tika liegtas tiesības vērtēt lēmumus, kurus pieņēmis parlaments, tādējādi atvieglojot Basesku impīčmenta procedūras ierosināšanu.

Valdošā koalīcija šonedēļ panāca arī abu parlamenta palātu spīkeru atcelšanu, kā arī nomainīja tiesībsargu, kurš ir vienīgā amatpersona, kas var apstrīdēt valdības rīkojumus un ārkārtas dekrētus. Arī Konstitucionālā tiesa piektdien atzina, ka Basesku ir pārkāpis savas pilnvaras, taču ne konstitūciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits