Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Referendumā mazina prezidenta varu

Kazahstānas Centrālā vēlēšanu komiteja (CVK) paziņojusi, ka gandrīz 80% balsojušo svētdien notikušajā referendumā atbalstījuši konstitūcijas grozījumus, kas decentralizē lēmumu pieņemšanas sistēmu valstī un atņem bijušajam ilggadējam prezidentam Nursultanam Nazarbajevam īpašo "nācijas līdera" statusu, vēsta RFE/RL.

CVK vadītājs Nurlans Abdirovs vakar pavēstīja, ka referendums uzskatāms par notikušu, jo sākotnējie rezultāti rāda, ka 77,18% balsojušo atbalstījuši konstitūcijas grozījumus. Referendumā piedalījušies 68,06 balsstiesīgo.

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs paziņojis, ka referendums pārmainīs valsti no "superprezidentālas vadības formas uz prezidentālu republiku ar spēcīgu parlamentu". K. Ž. Tokajevs, ko N. Nazarbajevs pats izraudzījās par savu pēcteci pēc aiziešanas no amata 2019. gadā, izsludināja referendumu par konstitūcijas grozījumiem kā daļu no reformu paketes, par ko viņš paziņoja pēc vardarbīgo protestu apspiešanas janvārī. Tad arī sākās 81 gadu vecā N. Nazarbajeva un viņa ģimenes locekļu aizbīdīšana no līdzšinējiem svarīgajiem amatiem. 

Konstitūcijas grozījumi atņem N. Nazarbajevam kādreiz piešķirto konstitucionālo Jelbasi (nācijas līdera) statusu, kas saglabāja viņa ietekmi politikā, neraugoties uz to, vai viņš ieņem kādu formālu amatu, raksta AlJazeera.com. Politikas analītiķis Gazizs Abiševs intervijā AFP izteicies: "Varam ar pilnīgu pārliecību teikt, ka Jelbasi ēra ir beigusies." Apstiprinātie konstitūcijas grozījumi paredz arī, ka prezidenta ģimenes locekļi nedrīkst ieņemt oficiālus amatus valdībā.

Grozījumi arī vienkāršo partiju reģistrāciju dalībai vēlēšanās un samazina barjeru iekļūšanai parlamentā līdz 5%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits