Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Ķīnas galvaspilsētas iedzīvotāji slīgst smogā

Pasaules otra lielākā ekonomika un apdzīvotākā valsts Ķīna pēdējos gados lepojas ar strauju izaugsmi, kas to padarījusi par pievilcīgu biznesa centru. Tomēr līdz ar industriālo izaugsmi valsti pārņēmis gaisa un vides piesārņojums, kas kļuvis par vērienīgu problēmu Ķīnas lielākajās pilsētās. Sevišķi smagi tas skāris galvaspilsētu Pekinu, kas bieži tērpta pelēkbrūnu dūmu mākoņos, un pēdējos gados 20 miljonu cilvēku apdzīvotās pilsētas iedzīvotāju vidū strauji augusi saslimstība ar plaušu vēzi.

Ķīnu piesārņojuma dēļ pamet arvien vairāk starptautiskajās kompānijās strādājošu ārzemnieku, un to darba vietas mēdz ilgi palikt vakantas. Taču satraukums audzis arī pašu ķīniešu vidū, un valsts piedzīvojusi vairākus vardarīgus protestus pret jauniem projektiem, kas varētu apdraudēt vides kvalitāti.

Strīdi par rādītājiem

Par spīti varas centieniem, gaisa kvalitāte Pekinā nereti sasniedz bīstamus apmērus. Piesārņojums rada smogu, kas dienām var nepamest pilsētu. Šoziem Pekinu pārņēma tik biezs smogs, ka uz vairākām stundām nācās slēgt galveno lidostu. Pēc izdevuma The Economist analītiķu grupas Economist Intelligence Unit datiem, gaisa piesārņojums Pekinā mērāms ar 4,5 ballu atzīmi skalā, kurā pieci ir vissliktākais vērtējums.

Pilsētā dzīvojošie ārzemnieki neuzticas valsts rādītājiem par piesārņojumu un vadās pēc informācijas, ko ik pa stundai internetā publicē ASV vēstniecība. Taču vēstniecības mērījumi šovasar izsauca skandālu, kad Ķīna aicināja valstī akreditētos diplomātus nepublicēt šādus «pseidozinātniskus ziņojumus», uzsverot, ka šādi tiek pārkāpta ne vien valsts, bet arī starptautiskā likumdošana, ziņoja raidsabiedrība BBC. Taču ASV nepiekāpās ķīniešiem, aizrādot, ka neviens likums neliedz viņiem informēt par gaisa kvalitāti.

Ķīna nenoliedz, ka gaisa kvalitāte kaitē pekiniešu veselībai. Pēdējos desmit gados par 60% pieaudzis plaušu vēža slimnieku skaits, lai gan pilsētā nav novērojams smēķētāju skaita pieaugums. «Mēs cenšamies uzlabot gaisa kvalitāti. Tas nav tikai tādēļ, lai piesaistītu ārvalstu investīcijas. Mēs to darām arī visu pekiniešu veselības labad,» uzsver pārstāvji no Pekinas Vides aizsardzības biroja.

Tauta pret piesārņotājiem

Gaisa piesārņojums ir tik liels, ka apgrūtina dzīvi Pekinā. «Daļa manu klientu un draugu, kas dzīvojuši šeit jau vairākus gadus, vēlas pamest Ķīnu, galvenais iemesls tam ir piesārņojums,» ziņu aģentūrai Reuters stāstīja kāds biznesa konsultants.

Turklāt veselībai bīstamā piesārņojuma dēļ Pekinā bāzētajām starptautiskajām kompānijām ir grūti atrast darbiniekus, kas būtu ar mieru pārcelties uz dzīvi Ķīnas galvaspilsētā. «Mēs nevaram pierunāt cilvēkus pārcelties uz šejieni. Piesārņojums ir liela problēma, it sevišķi tad, ja ģimenē ir bērni,» atklāja kādas rietumvalstu firmas direktors. «Pekina tiek uzskatīta par pilsētu, kurā ir grūti kādu norīkot darbā, par pilsētu, kuru neviens negrib.»

Pagājušās nedēļas nogalē vardarbīgās sadursmēs pārauga protests Cjidunas pilsētā, kas sekoja līdzīgiem nemieriem Šifanā. Tūkstošiem cilvēku, protestējot pret videi bīstamiem projektiem, izdemolēja ofisu ēkas un automašīnas, uzbrūkot arī policistiem. Cjidunā protestos miruši vismaz trīs cilvēki un daudzi ievainoti, arestēti aptuveni 100 demonstrantu. Taču protesti metuši izaicinājumu varai, kas visiem spēkiem cenšas nepieļaut protestus, kas apdraud stabilitāti valstī.

Nemieru dēļ vara apturējusi jau divu industriālo projektu - rafinēšanas fabrikas un rūpniecisko notekūdeņu cauruļvada - būvi. Pat Ķīnas ietekmīgākais laikraksts People's Daily, kas saistīts ar valdošo komunistu partiju, mudinājis varu ņemt vērā iedzīvotāju bažas par piesārņojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits