Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kanādā bērnus vakcinēs pret Covid-19

Kanāda no nākamās pirmdienas kļūs par pirmo valsti pasaulē, kas sāks pret Covid-19 vakcinēt arī bērnus vecumā no 12 līdz 15 gadiem, vēsta BBC. Kanādas Veselības ministrija ir paziņojusi, ka, balstoties uz Pfizer radītās vakcīnas trešās izmēģinājumu fāzes rezultātiem šajā vecuma grupā, secināts, ka vakcīna ir droša un efektīva. Kanāda, tāpat kā ASV, līdz šim jau bija atļāvusi Pfizer Covid-19 vakcīnas lietošanu personām, kuras ir sasniegušas 16 gadu vecumu.

No pirmdienas vakcīnas 12 gadu vecumu sasniegušajiem piedāvās Kanādas Albertas province, kurā ar koronavīrusu inficēto proporcija, salīdzinot ar pārējo valsti, ir vislielākā. Kanādā ir reģistrēti vairāk nekā 1,2 miljoni inficēšanās gadījumu. Ap 20% no tiem ir bijuši personām vecumā līdz 19 gadiem. Viens no nosacījumiem vakcīnas apstiprināšanai ir Pfizer apņemšanās arī turpmāk Kanādas Veselības ministrijai piegādāt detalizētu informāciju par vakcīnas drošību, efektivitāti un kvalitāti personām vecumā no 12 līdz 15 gadiem. Martā Pfizer vēstīja, ka izmēģinājumi, kas veikti, vakcinējot 2260 cilvēku vecumā no 12 līdz 15 gadiem ASV, rādījuši simtprocentīgu vakcīnas efektivitāti bez neparastām blaknēm.

ASV Pārtikas un zāļu pārvalde un Eiropas Zāļu aģentūra pašlaik spriež, vai var atļaut Pfizer vakcīnas izmantošanu bērniem. Lēmums par to gaidāms jau vistuvākajā laikā. ASV prezidents Džo Baidens šonedēļ paziņoja, ka jau ir gatavs plāns aktīvai 17 miljonu bērnu vecumā no 12 līdz 15 gadiem vakcinācijai, ko varēs sākt brīdī, kad atbilstošā iestāde apstiprinās atļauju izmantot vakcīnu. Prezidents preses konferencē paziņoja, ka vakcīnas tiks nogādātas pediatriem jau tuvāko nedēļu laikā, lai "vecāki un bērni kopā ar ģimenes ārstiem varētu izlemt, kur viegli, ātri un par brīvu saņemt vakcīnu". Pusaudži vakcīnas varēšot saņemt arī vairāk nekā 15 tūkstošos aptieku. ASV ir vakcinēti ap 75% senioru. Amerikas Pediatrijas akadēmijas pētījums rāda, ka 22,4% no jaunajiem inficēšanās gadījumiem pašlaik ir tieši vecumā līdz 16 gadiem. Tas ir ievērojami vairāk nekā 3% pirms gada. 

ASV valdība ir paziņojusi, ka varētu atbalstīt Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) izskatāmo priekšlikumu uz laiku atcelt Covid-19 vakcīnu patentu aizsardzību. To ierosinājusi Indija un Dienvidāfrikas Republika, paužot viedokli, ka tas palīdzētu ātrāk saražot pasaulē nepieciešamo vakcīnu daudzumu. Šo priekšlikumu atbalstot ap simt no 164 PTO dalībvalstīm, taču pret to līdz šim ir iebildušas farmācijas firmas, Eiropas Savienība un Lielbritānija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits