Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

IAEA pēc Ukrainas pieprasījuma pārbaudīs objektus, kurus Krievija saista ar "netīro bumbu" ražošanu

Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) pēc Ukrainas pieprasījuma pārbaudīs divus objektus, kuri, kā apgalvo Krievija, esot saistīti ar iespējamu "netīro bumbu" ražošanu, paziņoja IAEA, atsaucoties uz aģentūras vadītāju Rafaelu Grosi.

Paziņojumā teikts, ka Ukrainas pieprasījums tika iesniegts pēc tam, kad Krievija paziņoja par darbību, kas saistīta ar iespējamu "netīro bumbu" ražošanu, divās vietās, uz kurām attiecas IAEA garantijas un kuras regulāri apmeklē IAEA inspektori.

"Vizītes garantiju nodrošināšanai šonedēļ būs ar mērķi noskaidrot jebkādu iespējamu nepieteiktu nukleāro darbību un materiālus, kas saistīti ar "netīro bumbu" izstrādi. Pirms mēneša IAEA pārbaudīja vienu no abām vietām, un tur netika konstatēta nekāda nepieteikta nukleāra darbība vai materiāli," teikts aģentūras paziņojumā. 

Grosi atzīmēja, ka IAEA inspektori veiks neatkarīgu pārbaudi šajās vietās saskaņā ar Ukrainas vienošanos par garantijām, lai "noskaidrotu jebkādu garantijām pakļauta kodolmateriāla novirzīšanu, jebkādu nedeklarētu kodolmateriāla ražošanu vai apstrādi abās vietās, un apliecinātu nepieteiktu nukleāro materiālu un darbības neesamību". 

Viņš uzsvēra, ka, tiklīdz pārbaudes būs pabeigtas, par to slēdzieniem tiks paziņots "saskaņā ar mūsu standarta garantiju praksi". "Tomēr, zinot interesi un šī jautājuma steidzamību, aģentūra arī sniegs mūsu slēdzienus IAEA Pārvaldnieku padomei, bet uzreiz pēc tam - sabiedrībai," paziņoja Grosi. Viņš atzīmēja, ka ANO Drošības padomes slēgtā sēdē iepazīstinās ar atjauninātu informāciju šajā jautājumā.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu ar apgalvojumiem par iespējamu "netīrās bumbas" izmantošanu svētdien nāca klajā telefonsarunās ar vairāku rietumvalstu aizsardzības ministriem.  

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis noraidījis Šoigu svētdien telefonsarunās ar vairāku valstu aizsardzības ministriem teikto, ka Ukraina varētu pielietot "netīro bumbu". Tā dēvētā netīrā bumba var saindēt plašu teritoriju ar radioaktīvu materiālu, padarot to bīstamu civilistiem, bet kodolsprādzienu tā neizraisa.

"Kad šodien Krievijas aizsardzības ministrs rīko telefona karuseli un zvana aizsardzības ministriem ar stāstiem par tā saukto netīro "kodolbumbu", visi visu labi saprot. Viņi saprot, kas ir visu to netīro lietu avots, ko varat iedomāties šajā karā," pavēstīja Zelenskis.

"Ja kāds var pielietot kodolieročus mūsu Eiropas daļā, tad tas ir tikai viens subjekts - un šis subjekts tikko lika biedram Šoigu kaut kur piezvanīt," uzsvēra Zelenskis.

ASV, Lielbritānija un Francija kopīgi noraidīja Krievijas apgalvojumus, ka Ukraina gatavojas izmantot "netīro bumbu", kā arī brīdināja Maskavu nemēģināt radīt ieganstus konflikta eskalācijai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits