Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Austrālija vairs neemitēs banknotes ar monarha attēlu

Austrālija ceturtdien paziņoja, ka turpmāk neemitēs banknotes ar britu monarha attēlu, nomainot mirušās karalienes Elizabetes II attēlu uz piecdolāru banknotes ar aborigēnu kultūrai veltītu motīvu.

Austrālijas centrālās bankas lēmums neparādīt jauno karali Čārlzu III uz piecdolāru banknotes nozīmē, ka Lielbritānijā bāzētie monarhi vairs netiks pārstāvēti uz Austrālijas papīra naudaszīmēm.

Austrālijas Rezervju banka, kas ir valsts centrālā banka, solīja konsultēties ar aborigēniem par jauno banknotes dizainu, kas "godinās pirmo austrāliešu kultūru un vēsturi".

Banka atzina, ka jaunās banknotes dizaina izstrādei un nodrukāšanai būs vajadzīgi "vairāki gadi". Pastāvošā piecdolāru banknote paliks likumīgs maksāšanas līdzeklis arī pēc jauno banknošu nonākšanas apgrozībā.

Karalienes Elizabetes II nāve pērnā gada 8.septembrī tika pieminēta ar publiskām sērām Austrālijā, tomēr dažas aborigēnu organizācijas protestēja pret britu koloniālisma postošo ietekmi un aicināja atcelt monarhiju.

Centrālā banka paziņoja, ka tās lēmumu atbalstīja premjerministra Entonija Albanīza centriski kreisās Leiboristu partijas valdība. Albanīzs atbalsta iespējamu monarhijas likvidēšanu un Austrālijas proklamēšanu par republiku.

Centrālās bankas lēmumu atzinīgi novērtēja Austrālijas Republikāņu kustība, kas atzīmēja, ka Austrālijas pirmiedzīvotāji tur dzīvojuši jau 65 000 gadu pirms tam, kad šajā kontinentā sāka apmesties briti.

"Austrālija tic meritokrātijai, tāpēc ideja, ka kādam jābūt uz mūsu valūtas savu pirmdzimtības tiesību dēļ, ir nesavienojama ar to tāpat kā uzskats, ka kādam jābūt mūsu valsts galvai savu pirmdzimtības tiesību dēļ," sacīja Austrālijas Republikāņu kustības līderis Kreigs Fosters.

"Domāt, ka neievēlētam karalim jābūt uz mūsu valūtas pirmiedzīvotāju līderu un vecajo un izcilu austrāliešu vietā, vairs nav attaisnojami patiesības teikšanas, izlīguma un galu galā oficiālas, kulturālas un intelektuālas neatkarības laikā." 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits