Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

ANO: Pasaulē 735 miljoni cilvēku cieš no bada vai nepietiekama uztura

Pasaulē aptuveni 735 miljoni cilvēku cieš no bada vai nepietiekama uztura, secināts vairāku ANO organizāciju kopīgā ziņojumā.

2022.gadā no bada dažādas tā izpausmēs cieta aptuveni 735 miljoni pieaugušo un bērnu, kas ir gandrīz tikpat daudz, cik 2021.gadā un ievērojami vairāk nekā pirms Covid-19 pandēmijas.

2019.gadā no bada vai nepietiekama uztura cieta aptuveni 613 miljoni cilvēku, aplēsušas ANO organizācijas. Kopš tā laika pandēmija un sekas, ko radījis Krievijas sāktais karš Ukrainā, ir pasliktinājušas situāciju. Piemēram, karš ir ievērojami traucējis labības audzēšanai Ukrainā un tās eksportam.

ANO 2015.gadā izvirzīja par mērķi izbeigt badu līdz 2030.gadam, bet, ņemot vērā pašreizējās tendences, šo mērķi vairs nav iespējams sasniegt, secināts ANO organizāciju ziņojumā.

Ziņojumu izstrādāja Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO), Starptautiskais Lauksaimniecības attīstības fonds (IFAD), ANO Bērnu fonds (UNICEF), Pasaules Pārtikas programma (WFP) un Pasaules Veselības organizācija.

Ziņojuma priekšvārdā piecu organizāciju vadītāji norāda, ka 2023.gadā no bada, visticamāk, cietīs vēl 600 miljoni cilvēku, kas ir par aptuveni 119 miljoniem vairāk nekā scenārijā, kurā pandēmija un karš nebūtu notikuši.

Ziņojumā iekļauti arī citi satraucoši fakti, piemēram, 2,4 miljardiem cilvēku jeb gandrīz 30% pasaules iedzīvotāju pagājušajā gadā nebija pastāvīgas piekļuves pārtikai un 3,1 miljards cilvēku jeb 42% pasaules iedzīvotāju 2021.gadā nevarēja atļauties veselīgu pārtiku. Par 2022.gadu šādu datu vēl nav.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits