Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +8 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Žurnālisti bez robežām aicina pretoties reliģiskajam korektumam

Pieminot pirmo gadskārtu kopš islāma ekstrēmistu uzbrukuma franču satīras žurnālam Charlie Hebdo, žurnālistu organizācija Reportieri bez robežām (RSF) aicinājusi pretoties "reliģiskajam korektumam".

"Melīgā reliģiskā korektuma uzspiešana rada nopietnus draudus žurnālistikas brīvībai citus informēt un likt tiem smieties," teikts RSF izplatītajā paziņojumā.

Kā piemēru organizācija min pretrunīgo reakciju, ko izraisījis Charlie Hebdo trešdienas numura vāka attēls, kurā redzams asinīm notraipītās drānās tērpies Dievs, pār plecu pārmetis Kalašņikova triecienšauteni.

Vatikāns šo karikatūru asi kritizējis, jo tā "neizrāda cieņu ticīgo ticībai Dievam neatkarīgi no reliģiskās piederības".

"Izmantot Dievu, lai attaisnotu naidu, ir patiesā zaimošana," norāda RSF.

"Viņu ticējumu kritika, īpaši satīras formā, dažus var aizvainot vai aizskart, taču neviena pārliecība vai jutīgums nedrīkst iegrožot vai ierobežot informēšanas un runas brīvību. Pretējā gadījumā, pirms mēs to pamanīsim, iestāsies totalitārisms," uzsvērusi organizācija.

RSF norāda, ka tādi jēdzieni kā "zaimošana", kas atrodami 94 valstu sodu likumos, tiek izmantoti, lai radītu starptautiskajās tiesībās neparedzētus izņēmuma gadījumus runas brīvības ierobežošanai.

RSF atgādina, ka diviem turku žurnālistiem joprojām draud notiesāšana par dažu Charlie Hebdo karikatūru pārpublicēšanu, bet Saūda Arābijas blogerim Raifam Badavi par "islāma izsmiešanu" piespriesti desmit gadi cietumā un 1000 pletnes sitieni.

    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli

    ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

    Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

    Baltijas valstis

    Vairāk Baltijas valstis


    Eiropa

    Vairāk Eiropa


    ASV

    Vairāk ASV


    Krievija

    Vairāk Krievija


    Tuvie austrumi

    Vairāk Tuvie austrumi


    Cits

    Vairāk Cits