Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Prognozē, ka ievērojami varētu pieaugt viesuļvētrā ASV bojāgājušo skaits

ASV dienvidrietumu štatus pagājušajā nedēļā sasniegusī viesuļvētra Helēna uzskatāma par otro nāvējošāko kontinentālās ASV vēsturē kopš 2005. gada viesuļvētras Katrīna, kas nogalināja 1392 cilvēkus. Vakar CNN vēstīja, ka sešos ASV štatos jau reģistrēts vismaz 191 viesuļvētrā Helēna dzīvību zaudējušais.

Taču eksperti un amatpersonas ir pārliecinātas, ka bojāgājušo skaits būtiski pieaugs, jo ir daudz bezvēsts pazudušo. Daudzviet glābēji tikai šajās dienās izvelk bojāgājušo mirstīgās atliekas no māju drupām un dubļos apraktajām automašīnām.

The Independent citē ASV iekšzemes drošības padomnieci Lizu Šērvudu-Rendelu, kura pauž, ka vismaz par 600 cilvēkiem nav nekādu ziņu. Esot pilnīgi iespējams, ka viņi ir zaudējuši dzīvību. Informācijas iegūšanu no cilvēkiem, kas varētu būt izdzīvojuši nomaļākās vietās, bet nespēj no tām izkļūt pārplūdušu upju un sabojātu ceļu dēļ, apgrūtina tas, ka daudzviet nav izdevies atjaunot mobilos sakarus, vēsta CNN. Atbilstoši vietnes Poweroutage.us apkoptajai informācijai vakar elektrības piegāde viesuļvētras visvairāk skartajos štatos – Dienvidkarolīnā, Ziemeļkarolīnā, Džordžijā, Virdžīnijā, Rietumvirdžīnijā un Floridā – vēl nebija atjaunota apmēram miljonam klientu. Visvairāk bojāgājušo – 95 – reģistrēti Ziemeļkarolīnas štatā.

ASV prezidents Džo Baidens trešdien apmeklēja Ziemeļkarolīnas štata galvaspilsētu Roli, lai novērtētu viesuļvētras radītos postījumus un tiktos ar tajā cietušajiem un glābējiem. Viņš uzslavēja Ziemeļkarolīnas gubernatoru demokrātu Roju Kūperu un Dienvidkarolīnas gubernatoru republikāni Henriju Makmāsteru par aktīvu rīcību vētras seku novēršanā un teica, ka, atnākot dabas katastrofai, "mēs noliekam politiku malā". "Neviens vairs nevar noliegt klimata krīzes ietekmi. Vētras kļūst arvien stiprākas un stiprākas," prezidenta teikto citē The Independent.

Helēna sasniedza sauszemi Floridā pagājušajā ceturtdienā kā 4. kategorijas viesuļvētra, vēja ātrumam brāzmās sasniedzot 62 metrus sekundē. Ziemeļkarolīnas rietumos tika reģistrēti 736 milimetri lietus. Pēc tam viesuļvētras stiprums mazinājās, un tā jau kā tropiskā vētra no 27. līdz 29. septembrim iestrēga virs Tenesī štata.

AccuWeather aprēķini liecina, ka viesuļvētra ASV ekonomikai varētu būt nodarījusi 145–160 miljardu dolāru zaudējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits