Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Obama ar populismu glābj popularitāti

ASV prezidents Baraks Obama, otrdien uzstājoties ar ikgadējo uzrunu par stāvokli valstī, centās iepūst jaunu dvašu savā prezidentūrā, kas pēdējos gados ir cietusi no zema sabiedrības atbalsta un lemt nespējīga Kongresa.

Viņš koncentrējās uz nepieciešamību samazināt pieaugošo sociālekonomisko nevienlīdzību amerikāņu sabiedrībā un paziņoja, ka mērķa īstenošanai ir gatavs izmantot jebkuru iespēju, lai apietu sašķelto Kongresu un pieņemtu lēmumus, kas dos labumu miljoniem amerikāņu.

Iepriekšējais gads Obamam bija smags. Kongress, kura augšpalātā - Senātā - vairākums ir prezidenta pārstāvētajai Demokrātu partijai, bet apakšpalātā - Pārstāvju palātā - vairāk balsu ir Republikāņu partijai, nespēja vienoties par daudziem jautājumiem, piemērām, laikus nepieņēma valsts budžetu, tā dēļ vairākas nedēļas nestrādāja virkne valsts iestāžu, un ilgi kavējās ar valsts parādu griestu paaugstināšanu, lai novērstu ASV maksātnespēju.

Republikāņu un demokrātu ķildu dēļ Obamam izdevās realizēt pavisam nelielu daļu no ambiciozajiem plāniem, kurus viņš nosauca pērnā gada uzrunā par stāvokli valstī. Kongress tā arī nepieņēma prezidenta iecerētos ierobežojumus lielkalibra ieroču iegādei, neapstiprināja viņa izloloto imigrācijas politikas reformu un «noraka» arī citas Baltā nama iniciatīvas.

Situācija acīmredzot neapmierina BObamu, tādēļ šī gada uzrunā, ko prezidents tradicionāli saka Kongresa mājvietā Kapitolijā, viņš pasludināja savu neatkarību no Kongresa. "Es ļoti vēlos sadarboties ar jums visiem," Obama sacīja klātesošajiem politiķiem no abām partijām. "Bet valsts nestāv uz vietas, arī es ne. Tāpēc izmantošu ik vienu iespēju pieņemt lēmumus bez likumdevējvaras iesaistīšanas, lai dotu plašākas iespējas pēc iespējas vairāk amerikāņu ģimenēm."

Visu Ulda Ķezbera rakstu lasiet ceturtdienas, 30.janvāra, laikrakstā Diena! 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits