Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

ASV bankas maksā kompensācijas par hipotekāro kredītu krīzes iestāšanos

Nesen kļuva zināms, ka virkne vadošo ASV banku piekritušas samaksāt aptuveni 20 miljardus dolāru (10,7 miljardi latu) soda naudās un kompensācijās regulatoriem, kā arī kredītņēmējiem un investoriem par banku darbībām ASV nekustamā īpašuma tirgus sabrukuma un finanšu krīzes laikā.

Kompensācijas tiks maksātas, lai izbeigtu apsūdzības, ka bankas veikušas krāpnieciskas darbības ar mērķi pārdot investoriem augsta riska hipotekārajiem kredītiem piesaistītus vērtspapīrus, kā arī veicinājušas kredītņēmēju izlikšanu no mājokļiem, ignorējot viņu centienus pildīt savas saistības. Vienlaikus šis ir tikai kārtējais pavērsiens epopejā, kuras gaitā ASV valdības iestādes, kā arī no hipotekāro kredītu krīzes cietušie uzņēmumi un kredītņēmēji iesniedz apmaksai rēķinus nupat elpu atguvušajām finanšu iestādēm.

Tirgū arī aģentūras

ASV hipotekāro kredītu tirgus darbojas pēc citiem principiem nekā lielākajā daļā pārējās pasaules. Tajā ļoti būtiski spēlētāji ir hipotekāro kredītu aģentūras. Pirmo šādu aģentūru - Federālo nacionālo hipotēku asociāciju (Federal National Mortgage Association jeb Fannie Mae) 1938. gadā izveidoja ASV federālā valdība, un tās galvenais uzdevums ir uzturēt kā parasto, tā valdības izvietoto hipotekāro parādzīmju otrreizējo tirgu. Konkurences radīšanai 1969. gadā šis tirgus tika atvērts privātiem dalībniekiem, tāpat pēc ASV Kongresa lēmuma 1970. gadā, ar nolūku finansēt otrreizējo līgumu hipotēku aizdevumu tirgū, tika izveidota otra šīs jomas aģentūra Freddie Mac jeb Federālā hipotēku kredītu korporācija (Federal Home Loan Mortgage Corporation). Fannie Mae un Fredie Mac 2007. gadā, kad sākās krīze, kontrolēja apmēram pusi no ASV 12 triljonus dolāru (vairāk par sešiem triljoniem latu) vērtā hipotekāro kredītu tirgus.

Lai arī pastāv daudz nianšu, shēmas pamatprincipi ir vienkārši: hipotekāro kredītu aģentūras uzpērk no bankām un citiem kreditoriem hipotēkas, apvieno tās dažādās paketēs ar atšķirīgām riska pakāpēm, veidojot savus vērtspapīrus, bet par līdzekļiem, kas tiek iegūti no šo vērtspapīru pārdošanas investoriem, atkal uzpērk hipotēkas, nodrošinot kreditoriem papildu resursus jaunu kredītu piešķiršanai. Ņemot vērā nozīmīgo valsts lomu dažādu mājokļu programmu īstenošanā, šo tirgu kontrolē ASV Federālā mājokļu finansēšanas pārvalde (Federal Housing Finance Agency jeb FHFA), savukārt vērtspapīru termiņus un to emisijas apjomus kontrolē ASV Valsts kase.

Augsta riska kredīti

Pašreizējā globālā finanšu krīze būtībā sākās vēl tad, kad ASV plīsa augsta riska hipotekāro kredītu burbulis. Virkne iemeslu - ASV republikāņu valdības īstenotā programma mazturīgākās iedzīvotāju daļas nodrošināšanai ar mājokļiem, investoru pastiprinātā interese par ASV, nesenā Krievijas un Āzijas krīze, ilgstoši strauji augošās nekustamo īpašumu cenas, ļoti zemas procentu likmes - noveda pie nekustamo īpašumu burbuļa ASV, turklāt asas konkurences apstākļos tika izsniegts arī ievērojams daudzums augsta riska hipotekāro kredītu (pēc dažādiem novērtējumiem tie aizņēma no 20 līdz 40% hipotekāro kredītu tirgus).

Minētos kredītus, turklāt ar augstākām nekā vidēji ierasts procentu likmēm, gan piešķīra galvenokārt nevis abas lielās, bet specializētās aģentūras, kuras šim nolūkam ņēma kredītus bankās, bet pēc tam pārdeva savus vērtspapīrus. Problēmas sākās brīdī, kad beidzās augsta riska kredītu ņēmējiem piešķirtie dažādie kredīta dzēšanas atvieglojumi un kredītņēmēju lielākā daļa izrādījās nespējīga veikt augstos regulāros maksājumus.

Rezultātā jau 2006. gada beigās sāka bankrotēt kompānijas, kas izsniedza augsta riska kredītus, un šis fakts dramatiski ietekmēja vispirms nekustamo īpašumu tirgu, liekot ciest daudzmiljardu zaudējumus Fannie Mae un Friedie Mac, bet pēc tam arī finanšu tirgu, jo uz augsta riska hipotekāro kredītu bāzes izveidotie vērtspapīri bija nonākuši ļoti daudzu finanšu institūtu aktīvos, tāpat daudzas bankas bija piešķīrušas ievērojamus aizdevumus kompānijām, kas izsniedza augsta riska kredītus. Jāpiebilst, ka ASV notiekošais būtiski ietekmē virkni finanšu institūtu visā pasaulē, kas bija ieguldījuši savus līdzekļus ASV vērtspapīros.

Glābj valsts

Lai novērstu pilnīgu finanšu tirgus sabrukumu, ASV valdība uz laiku nacionalizēja abas lielās hipotekāro kredītu aģentūras, ieguldot tajās ievērojamus līdzekļus, tāpat milzu kredīti tika piešķirti bankām. Jāpiebilst, ka abām hipotekāro kredītu aģentūrām sākotnēji bija paredzēts piešķirt 200 miljardus ASV dolāru (106 miljardi latu), taču vēlāk izrādījās, ka tam nepieciešami vēl papildu līdzekļi, un šobrīd, kā vēsta Bloomberg, tiek lēsts, ka tikai asociācijā Fannie Mae nāksies ieguldīt vismaz 224 miljardus dolāru (nepilni 119 miljardi latu), bet sliktākajā gadījumā šī summa var pārsniegt 300 miljardus dolāru (gandrīz 160 miljardi latu).

Vienlaikus ASV (un arī citās valstīs, to vidū Lielbritānijā), tika sākta vērienīga izmeklēšana, kuras rezultātā Federālā mājokļu finansēšanas apvienība iesūdzēja tiesā 17 vietējās un ārvalstu bankas, tajā skaitā tādus milžus kā Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, General Electric un Ally Financial, uzskatot, ka pirms 2008. gada finanšu krīzes bankas veikušas krāpnieciskas darbības, lai pārdotu investoriem augsta riska hipotekārajiem kredītiem piesaistītus vērtspapīrus. Izmeklētāji uzskata, ka bankas apzināti sniegušas nepatiesu informāciju par vērtspapīru nodrošinājumu (hipotekāro kredītu riska pakāpēm), kā rezultātā Fannie Mae un Fredie Mac iegādājās nelietderīgus jeb tā dēvētos toksiskos aktīvus par kopumā gandrīz 190 miljardiem dolāru (nedaudz vairāk nekā 100 miljardi latu).

Jāpiebilst, ka vēl desmit citas bankas un brokeru kompānijas tiesā iesūdzējusi Nacionālā kredītapvienību administrācija (NCUA), savukārt ASV Ņujorkas štats pagaidām izvirzījis prasības tikai pret divām bankām - JPMorgan Chase un Credit Suisse, apsūdzot tās attiecīgi 22,5 miljardu dolāru (12,1 miljards latu) un 11,2 miljardu dolāru (seši miljardi latu) lielu zaudējumu nodarīšanā. Vienlaikus paredzams, ka apsūdzības kā no Ņujorkas, tā citu štatu, kā arī no no federālo varas iestāžu puses tiks izvirzītas arī citām finanšu iestādēm, tāpat esošajām apsūdzībām, visticamāk, pievienosies jaunas (piemēram, par manipulācijām ar starpbanku procentu likmēm Libor, kuru rezultātā abas ASV lielākās mājokļu aģentūras cieta zaudējumus). Daudzos gadījumos, visticamāk, tiks slēgtas vienošanās, jo tiesvedība ietekmētu gan banku reputāciju, gan akciju kursu biržās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits