Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

ASV ārpolitika var mainīties

Pēc šonedēļ notikušajām starpvēlēšanām Republikāņu partija pārņēmusi kontroli ASV Kongresā, jo ne tikai palielināja vairākumu Pārstāvju palātā, bet ieguva to arī Senātā, kur līdz šim bija saimniekojusi Demokrātu partija. Vēlēšanu rezultāti neiepriecina demokrātu prezidentu Baraku Obamu, kura pilnvaru termiņš noslēdzas pēc diviem gadiem, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Atlikušajā laikā republikāņi varēs likt šķēršļus prezidenta iekšpolitiskajām iniciatīvām, par spīti Obamas un republikāņu solījumiem sadarboties. Tāpēc Obama lielāku uzmanību varētu pievērst ārpolitikai, kur amerikāņiem netrūkst nopietnu izaicinājumu. Analītiķi domā, ka nākamajos divos gados ASV ārpolitika varētu būt atšķirīga. Par to lielā mērā parūpēšoties tieši republikāņi.

Lai gan Maskavā jau izskanējušas gaviles pēc demokrātu sakāves starpvēlēšanās, ko Krievijas varas gaiteņos dēvē par personisku zaudējumu Obamam, Kremlim nav pamata priecāties par ASV Kongresa jauno sasaukumu.

Senāta ietekmīgo Ārlietu komisiju vadīs pazīstams republikāņu "vanags" jeb stingra ārpolitiskā un militārā kursa piekritējs Roberts Korkers, kurš ir viens no autoriem likumprojektam, kas uz vairākiem gadiem var saglabāt Savienoto Valstu sankcijas pret Krieviju saistībā ar tās agresīvo rīcību Ukrainā. Komisija septembrī vienbalsīgi atbalstīja likumprojektu, kas nodēvēts par Ukrainas brīvības atbalsta likumu.

Pašreizējās ASV sankcijas, kas vērstas pret Krievijas aizsardzības, enerģētikas un finanšu sektoru, stājās spēkā pēc Obamas parakstītajiem rīkojumiem, kurus ir relatīvi vienkārši atcelt. Ja sankcijas apstiprinātu ASV likumdevēji, to atcelšanai būtu nepieciešams vēl viens likums, kura izstrādei un pieņemšanai var trūkt politiskās gribas. Zinātāji to salīdzina ar 1960. gadā pieņemto tirdzniecības aizliegumu ar Kubu, kas joprojām ir spēkā.

Ukrainas brīvības atbalsta likums arī paredz palielināt ASV militāro atbalstu Ukrainai, tostarp piegādājot letālos ieročus, pret ko Obamas administrācija iebilst.

Likumprojekta liktenis ir atkarīgs no notikumiem Ukrainas austrumos. Konflikta eskalācija vai atklāts Krievijas bruņots iebrukums var ļaut republikāņiem izmantot likumprojektu, lai liktu prezidentam rīkoties stingrāk.

Eksperti uzskata, ka Obama atlikušajā prezidentūras laikā vēlēsies gūt nozīmīgus ārpolitiskos panākumus. Vienu ir iespējams sasniegt jau pavisam drīz, jo līdz 24. novembrim ASV ir jāvienojas ar Irānu par Teherānas kodolprogrammas iesaldēšanu apmaiņā pret amerikāņu sankciju mīkstināšanu, pret ko iebilst vairākums republikāņu.

Daļu no sankcijām Obama varētu pārtraukt, izmantojot konstitūcijas sniegtās pilnvaras, bet tik un tā būtu nepieciešams Kongresa balsojums, lai tās atceltu pavisam. Republikāņi ir brīdinājuši - ja prezidents mēģinās apiet Kongresu, viņi nobalsos par vēl stingrākām sankcijām pret Irānu. "Šāds scenārijs varētu piespiest Balto namu ieņemt stingrāku pozīciju sarunās ar Teherānu," politologs Džeisons Džonsons sacīja telekanālam Al Jazeera.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu ASV ārpolitika var mainīties lasiet piektdienas, 7.novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits