Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VM jau piektdien plāno valdībai iesniegt pieprasījumu mobilizācijas izsludināšanai

Veselības ministrija (VM) jau piektdien, 29.oktobrī, plāno valdībai iesniegt pieprasījumu mobilizācijas izsludināšanai, šodien Ministru kabineta sēdē paziņoja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga.

Viņa skaidroja, ka mobilizācija nozīmē to, ka tiek mērķtiecīgi plānoti un sagatavoti valsts militārās un civilās aizsardzības pasākumi valsts apdraudējuma novēršanai vai tā seku likvidācijai, izmantojot noteiktus cilvēku, materiālos un finanšu resursus.

VM prognozē, ka rīkojumu par mobilizāciju vajadzēs izsludināt 2.novembrī.

Heiberga uzsvēra, ka līdz šim Mobilizācijas likums nekad iepriekš nav bijis iedarbināts.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) valdībā plāno iesniegt rīkojumu par daļēju vai vietējās mobilizācijas izsludināšanu, kurā norāda cilvēkresursu mobilizāciju ārkārtējās situācijas laikā. Plānots, ka VM būs tiesības koordinēt un izsniegt pavēstes. Tiks noteiktas ārstniecības personāla specialitātes, uz kurām attiektos izsludinātā mobilizācija.

Tāpat rīkojumā tiks norādīta mobilizācijai nepieciešamā finansējuma piešķiršanas un izmantošanas kārtība.

Preses konferencē pēc valdības sēdes Pavļuts sacīja, ka mobilizācijas regulējums paredz atalgojumu par mediķu mobilizēšanu. Pavļuts skaidroja, ka ir iespējami divi varianti - vai nu tiek maksāts iestādei, no kuras mediķis ir mobilizēts, un šī iestāde turpina maksāt mobilizētajam mediķim algu, vai arī atalgojums tiek izmaksāts tieši mobilizētajam mediķim.

"Jebkurā gadījumā mobilizētajiem mediķiem būs jāsamaksā no valsts budžeta, finansējums tiks paredzēts un valdība izlems, kuru variantu izmantot," teica Pavļuts.

Tāpat ministrs sacīja, ka šo mediķu, uz kuriem attieksies mobilizācija, vidū viennozīmīgi būs tās profesionālās grupas, kurām ir nepieciešamās profesionālās zināšanas Covid-19 pacientu aprūpei. Pēc Pavļuta paustā, tie būtu gan anesteziologi, gan arī cits aprūpes personāls. Savukārt attiecībā pret spēkā stāšanās termiņiem politiķis norādīja, ka šonedēļ tiks sagatavots un valdībā iesniegts mobilizācijas pieprasījums, un tas stātos spēkā dažas dienas vēlāk.

Heiberga skaidro, ka tiks izveidots konkrēts koordinācijas mehānisms jeb štābs, kuru koordinēs VM, tajā iekļaujot VM padotības iestāžu, klīniskās universitātes slimnīcu, Aizsardzības ministrijas un Tieslietu ministrijas amatpersonas. Štāba kompetencē būs pieprasījumu apkopošana, pavēstu izsniegšana.

Plānots, ka Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS), Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā un septiņas reģionālās slimnīcas nodrošinās apmācības cilvēkiem darbam Covid-19 nodaļās vai citās nodaļās, juridisku atbildību, apmaksu, kā arī individuālos aizsardzības līdzekļus.

Heiberga informē, ka pavēstes saņems privātās ārstniecības iestādēs strādājošie, kā arī ārpus nozares strādājošās ārstniecības personas.

Viņa uzsver, ka par pavēstes nepildīšanu laikā, kad ir izsludināta mobilizācija, personai draud kriminālatbildība.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) valdības sēdē pauda, ka, viņa ieskatā, būtu nepieciešams jau sākt uzrunāt personas, kuras paredzēts mobilizēt, lai viņi un viņu pašreizējās darbavietas būtu gatavas izmaiņām. Tāpat Kariņš sacīja, ka pastāv iespēja, ka mobilizācijas rezultātā var tikt ierobežota dažādu ārstniecības iestāžu darbība, kurām, savukārt, būs nepieciešams valsts atbalsts.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas