Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

VM aicina valdību vienoties par finansējumu rudens Covid-19 gatavības plānam

Veselības ministrija (VM) aicina valdību, vēl pirms Ministru kabinets devies vasaras atvaļinājumā, vienoties par tās izstrādāto plānu, kas ļautu kopīgi sagatavoties rudenī iespējamajai saslimstības ar Covid-19 izplatībai, aģentūru LETA informēja ministrijā.

VM šī gada pavasarī sagatavoja iespējamos Covid-19 izplatības scenārijus rudenim un atbilstošus plānus, kā tiem sagatavoties. Diskusijas par plānu ir noritējušas gan ar veselības aprūpes sistēmas pārstāvjiem, gan nozaru ministrijām, savukārt pats plāns no 2.jūnija tiek saskaņots ar Finanšu ministriju.

VM norāda, ka veselības nozarei finansējums Covid-19 izplatības mazināšanai bija piešķirts tikai gada pirmajam pusgadam, proti, līdz šā gada 30.jūnijam. Attiecīgi, ja valdība nevienosies par plānu, būs apdraudēta gan veselības nozares gatavība rudens saslimstības vilnim, gan Covid-19 ierobežošanas pasākumiem vasarā, tai skaitā testēšanai, Covid-19 pacientu ārstēšanai un rehabilitācijai, ģimenes ārstu darbam ar senioriem un riska grupām, tai skaitā vakcinācijai.

Pašlaik pasaulē un Latvijā pieaug inficēšanās ar vīrusa "Omikron BA5" paveidu, pieaug pacientu skaits slimnīcās. Ja šis vilnis būs nozīmīgs, daļu rudens pasākumu, iespējams, vajadzēs sākt jau agrāk, ko var apdraudēt kavēšanās ar Covid-19 gatavības plāna apstiprināšanu, norāda ministrijā.

Covid-19 rudens gatavības plāns paredz trīs vīrusa izplatības scenārijus ar atbilstošiem rīcības algoritmiem.

LETA jau rakstīja, ka veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) cer, ka valdība kādā no tuvākajām sēdēm lems par līdzekļu piešķiršanu iespējamā Covid-19 uzliesmojuma apkarošanai rudenī.

Viņš pirmdien Latvijas Radio raidījumā "Labrīt" apgalvoja, ka pagaidām nav izdevies saskaņot to finansējuma apjomu, kas rudenī būs nepieciešams.

Pēc viņa paustā, FM neesot piešķirts politiskais mandāts piekrist ar Covid-19 izplatības ierobežošanu rudenī saistītajiem izdevumiem. "Acīmredzot mums būs jārunā ar [Ministru prezidenta Krišjāņa] Kariņa (JV) kungu un koalīciju par to atkal politiski," sacīja amatpersona.

Viņš atkārtoti uzsvēra, ka VM ir sagatavojusi plānus, kurus ir gatava iedarbināt. Turklāt plāni esot izdiskutēti "ar dažādām iesaistītajām pusēm".

"Pēdējais solis, kas ir jāsper, ir jāsaņem finansējums un jāapstiprina valdībā. Es ceru, ka tas notiks jau tuvākajās, atlikušajās divās valdības sēdēs pirms vasaras pārtraukuma," uzsvēra Pavļuts.

Lēmums esot svarīgs, lai jau trešo vasaru nebūtu tā, ka, pienākot rudenim un Covid-19 uzliesmojumam, valdība un valsts kopumā tam nebūtu gatava.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas