Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Vējoni nebaidot grūtā izvēle

Valsts prezidentu Raimondu Vējoni nākamajā gadā sagaida ne tikai atgriešanās Rīgas pilī, kas varētu notikt dažu mēnešu laikā, un pārcelšanās uz Jūrmalas rezidenci pavasarī, bet arī pirmais nopietnais pārbaudījums. Vēlākais nākamā gada sākumā Valsts prezidentam būs jāizraugās persona, kurai uzticēt jaunās valdības veidošanu. Pēc tā, cik veiksmīgi Vējonis būs izdarījis šo izvēli un cik stabilu valdību viņa izraudzītajam premjera kandidātam izdosies izveidot, sabiedrība varētu vērtēt arī Valsts prezidentu, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Tieši tāpēc vairāki politiķi šaubās, vai Vējonis varētu uzticēt valdības veidošanu Vienotības līderei Solvitai Āboltiņai, kuru neatbalsta viena no koalīcijas partijām - Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA). Vienotībā ir sākusies elektroniskā balsošana par Āboltiņu kā premjera kandidāti, bet rezultātus plānots paziņot nākamajā pirmdienā. Tad savu pretendentu valdības vadītāja postenim sola nosaukt arī Zaļo un Zemnieku savienība. Ja Saeimā pārstāvētās partijas Valsts prezidentam Vējonim piedāvās vairākus premjera kandidātus, tad viņš aicinās nosauktos amata pretendentus iepazīstināt ar savām iecerēm un koalīcijas modeli, lai pārliecinātos par vairākuma atbalstu Saeimā. Vējonis intervijā LNT raidījumā 900 sekundes otrdien atgādināja jau iepriekš partijām sacīto, ka jaunajam valdības vadītājam ir jābūt spēcīgam līderim, kurš spēj veidot un vadīt komandu.

Ja Vienotība un ZZS virza katra savu personu, tad veidojas zināms strupceļš, Dienai atzina Vienotības frakcijas vadītājas vietnieks Kārlis Šadurskis, kurš uzskata - šādā situācijā lēmums ir jāpieņem Valsts prezidentam. Te jāatgādina, ka ZZS iepriekš nav izrādījusi lielu interesi pārņemt varu, un augstajam amatam Vējoni deleģēja tieši ZZS. Tāpēc var pieļaut, ka viņš, iespējams, neatstās bez ievērības noskaņojumu šajā politiskajā spēkā. Tāpat jāatgādina, ka Vējonis, visticamāk, tagad nebūtu Valsts prezidents bez Āboltiņas vadītās Vienotības deputātu atbalsta, jo savs prezidenta kandidāts - Egils Levits - bija arī otrai koalīcijas partnerei Nacionālajai apvienībai. Prezidenta vēlēšanu laikā Vējonis arī sacīja, ka premjera amatā ir jābūt cilvēkam, kas vada partiju, un šim kritērijam Āboltiņa atbilst. NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš Dienai gan teica, ka NA attieksme paliks nemainīga, kas varētu nozīmēt, ka partija neiesaistīsies Āboltiņas vadītā valdībā.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 23.decembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas