Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vakcinēties ar valsts apmaksātu pretgripas vakcīnu varēs arī bērni līdz 17 gadiem un pieaugušie no 50 gadiem

Vakcinācijas iestādēs no 21.novembra vakcinēties ar valsts apmaksātu pretgripas vakcīnu varēs arī bērni līdz 17 gadiem un pieaugušie no 50 gadiem atbilstoši iestādē pieejamo vakcīnu daudzumam racionālas vakcīnas izmantošanas nolūkā, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

 

SPKC norāda, ka joprojām prioritāri vakcinējamas personas vecumā no 65 gadiem un riska grupas, kuru vakcinācija tiek nodrošināta no 2022.gada oktobra sākuma.

Speciālisti aicina seniorus un cilvēkus ar hroniskām slimībām neatlikt vakcināciju pret sezonālo gripu un doties pie ģimenes ārsta vai citā vakcinācijas iestādē, jo, atliekot vakcināciju, netiek garantētas valsts apmaksātās vakcīnas pieejamība. Tomēr, ja valsts apmaksātā vakcīna tuvākajā vakcinācijas iestādē ir beigusies, jāvēršas citās ārstniecības iestādēs.

Vakcinācijai var pieteikties pie sava ģimenes ārsta, ārstniecības iestādēs, vakcinācijas kabinetos vai portālā "manavakcina.lv".

Pēdējie epidemioloģiskās uzraudzības dati liecina, ka ar akūtu augšējo elpceļu infekcijas simptomiem pie ģimenes ārstiem vēršas arvien vairāk pacientu, faktiski katrs ceturtais pacients.

Līdz šim ģimenes ārstu prakses ziņojušas par 27 klīniski apstiprinātiem gripas gadījumiem Rīgā, Jelgavā, Jūrmalā. 244 pacientiem tika konstatēta pneimonija, un augstākā saslimstība ar pneimoniju reģistrēta bērniem līdz četru gadu vecumam.

Saņemti arī deviņi ziņojumi par stacionētiem pacientiem ar gripu Jēkabpilī, Rēzeknē, Rīgā un viens ziņojums par stacionētu pacientu ar gripas izraisītu pneimoniju Rīgā. Stacionētie pacienti bija gan bērni, gan pieaugušie.

Šoruden gripa laboratoriski apstiprināta 10 gadījumos, bet pagājušajā sezonā attiecīgajā laikā periodā gripas gadījumi netika konstatēti. Saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra apkopoto informāciju šoruden gripas gadījumu skaits ievērojami pārsniedz pagājušā gada attiecīgajā laika periodā konstatēto gadījumu skaitu un gripas reģionāla un plaša izplatība jau konstatēta dažās Eiropas Savienības/Eiropas Ekonomikas zonas valstīs - Portugālē, Francijā, Dānijā, Maltā.

SPKC norāda, ka ierasti ar gripu vissmagāk slimo gados vecāki cilvēki un cilvēki ar hroniskām slimībām - sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskām slimībām, cukura diabētu, onkoloģijas slimnieki un citi, kuriem ir novājināta imunitāte. Gripa īpaši bīstama ir maziem bērniem un grūtniecēm.

Vienlaikus vakcinēties pret gripu ir būtiski arī citām iedzīvotāju grupām, it īpaši, ja ikdienā ir cieša saskare ar cilvēkiem, kuri pieder veselības riska grupai, citiem cilvēkiem. Vakcinācija samazina gan saslimšanu, gan gripas izraisīto komplikāciju un ar to saistīto nāves gadījumu risku, uzsver SPKC.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas