Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Uz vēlēšanām ar apliecību

Lai nodrošinātu iespēju Saeimas vēlēšanās piedalīties tiem gandrīz 30 000 vēlētāju, kuriem oktobrī nebūs pases, Saeima jūlijā kā steidzamus sesiju starplaikā ārkārtas sēdēs varētu pieņemt grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā. Tie paredz izsniegt balsstiesīgajiem pilsoņiem, kuru vienīgais dokuments ir identifikācijas karte, personalizētās vēlētāju apliecības. Tās būs derīgas tikai vienu reizi 12. Saeimas vēlēšanās 4. oktobrī. Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisija trešdien atbalstīja šos grozījumus.

Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanās bija derīgas gan pases, gan identifikācijas kartes, jo balsot varēja tikai noteiktā vēlēšanu iecirknī, turpretim Saeimas vēlēšanās ir iespēja brīvi izraudzīties nobalsošanas vietu, bet vēlēt var tikai ar pasi. Vēlētāju apliecības paredzēts izsniegt vairāk nekā 30 Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļās visā Latvijā no 22. septembra, un tās būs bez maksas. Ja pēc šī termiņa persona nolemj izņemt arī pasi, tajā tiek izdarīta atzīme par izsniegto vēlētāju apliecību, lai šādi novērstu iespēju nobalsot divas reizes. Saņemot vēlēšanu zīmi, pilsoņi apliecību nodotu vēlēšanu komisijai. Valstij tas izmaksātu nedaudz vairāk nekā 4000 eiro.

Kad pirms gada deputāti noraidīja iespēju Saeimas vēlēšanu likumā paredzēt, ka arī parlamenta vēlēšanās ir jāizmanto vēlētāju reģistrs, deputāti neapzinājās, cik ievērojamam skaitam balsstiesīgo pilsoņu būs liegta iespēja piedalīties Saeimas vēlēšanās. Tas atklājās tikai pirms kāda mēneša Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības lietu komisijas rīkotajā diskusijā. Tagad tie ir 26 678 vēlētāji, bet līdz vēlēšanām oktobrī šo cilvēku skaits var pieaugt līdz 30 tūkstošiem, trešdien komisijas sēdē informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka vietnieks Jānis Citskovskis. Viņš uzsvēra, ka Rīgā ir aptuveni 3000 šādu personu, bet lielākā daļa vēlētāju, kuri nav izjutuši nepieciešamību izņemt pasi, dzīvo reģionos - pārsvarā Valmieras, Kuldīgas, Talsu un Saldus rajonā. Ārzemēs ir nedaudz vairāk nekā 800 šādu pilsoņu (ASV - trīs, Kanādā - viens). Var secināt, ka problēma vairāk skar latvisko partiju vēlētājus, un šo politisko spēku pārstāvji arī aktualizēja Iekšlietu ministrijas sagatavotās izmaiņas Saeimas vēlēšanu likumā.

Līdz lēmuma pieņemšanai Valsts pārvaldes un pašvaldības lietu komisijas sēdē tika minēti pretargumenti šiem likuma grozījumiem, kā arī norādīts uz riskiem, tos pieņemot. Visi balsstiesīgie pilsoņi, kuri saņēma uzaicinājumu uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām, bija brīdināti, ka Saeimas vēlēšanās varēs piedalīties tikai ar derīgu pilsoņa pasi, kuru vēl var pagūt izņemt, sēdē sacīja Valsts pārvaldes un pašvaldības lietu komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (Saskaņas centrs). Viņš arī uzsvēra, ka pilsoņi, kuri godprātīgi to izdarīja un samaksāja valsts nodevu par pases saņemšanu, lai nobalsotu, tagad varētu justies apmuļķoti. Valdis Liepiņš (Reformu partija) pat saskatīja risku, ka vēlētāju apliecību dēļ kāds varētu apstrīdēt Saeimas vēlēšanas Satversmes tiesā, bet šajā ģeopolitiskajā situācijā Latvija nevar atļauties tādu politisko krīzi.

Visu Ināras Egles rakstu "Sesiju starplaikā grozīs likumu, lai nodrošinātu dalību vēlēšanās" lasiet ceturtdienas, 19. jūnija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas