Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Uz augstskolu ar bērnu azotē

Bērnu rotaļu istabas, kur mazuli atstāt uz pāris stundām, jau ir ierasta lieta tirdzniecības centros, bet šādu pakalpojumu nodrošina arī daļa Latvijas augstskolu. Kā noskaidroja Diena, pakalpojums ir pieprasīts. Lai gan ne visās augstskolās šāda iespēja tiek piedāvāta, tomēr ar laiku tas varētu mainīties, dodot iespēju studentiem vieglāk turpināt mācības pēc bērna piedzimšanas.

Lācītis Integrālis ir pēc studentu iniciatīvas izveidota bērnu spēļu istaba Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU). Lai gan rekonstrukcijas dēļ kādu laiku tā nedarbojās, patlaban istaba ir atsākusi darbu. Kā Dienai pastāstīja RTU Studentu parlamenta prezidente Ilva Grigorjeva, pirms istabas atvēršanas veikta aptauja, lai noskaidrotu, vai šāds pakalpojums ir nepieciešams. Secinājums bijis viens - noteikti. Lai vecāki nešaubītos par pakalpojuma kvalitāti, viņiem ir iespēja savu bērnu rotaļām sekot līdzi pat lekcijās, jo istabā uzstādīta videokamera. Par rotaļu istabas apmeklējumu gan vecākiem ir jāmaksā, ienākumi tiek novirzīti auklītēm un jauna inventāra iegādei.Brīdī, kad Diena apmeklēja rotaļu istabu, savus bērnus bija atvedusi divu bērnu mamma Laura, kura centra pakalpojumus izmanto, kamēr apmeklē lekcijas. Viņa Dienai norādīja, ka liels pluss ir tas, ka auklīte bērniem var veltīt daudz uzmanības, jo bērnu pagaidām nav daudz. Piemēram, konkrētajā dienā bērnu istabā auklītei bija uzticēti pieci bērni. Grigorjeva gan norādīja, ka tā ir apmēram katru dienu. Iespējams, viens no iemesliem, kāpēc bērnus neatstāj vairāk vecāku, ir tas, ka centrs atvērts pirms divām nedēļām. Līdz ar to vecāki bērniem jau ir atraduši patstāvīgas auklītes vai vietu bērnudārzā. Lielāku interesi centrā gaida no nākamā mācību gada. Tomēr noteikumi atļauj centrā uzturēties vienlaikus tikai 10 bērniem, un priekšroka tiek dota RTU studentu un darbinieku bērniem. Jāņem gan vērā, ka bērnu istabā netiek nodrošināta ēdināšana un diendusa, tāpēc bērnu var atstāt tikai uz četrām stundām.Līdzīgi ir Latvijas Universitātē (LU). Pirms vairākiem gadiem izveidotas divas bērnu rotaļu istabas. Aktīvi gan patlaban darbojas tikai viena. Par aukles pakalpojumiem vecākiem nav jāmaksā, tomēr pakalpojums domāts tikai LU studentiem. Savukārt par aukļu darbu maksā LU Studentu padome, Dienai pastāstīja LU Studentu padomes Sociālā virziena vadītāja Maira Belova.Biznesa augstskolā Turība bērnu rotaļu istabu atvēra 2009.gadā, tomēr kopš 2012.gada vasaras tā pārveidota par bērnudārza Zemenīte ABC filiāli. Tur uzturas gan bērni, kuru vecāki ir rīdzinieki un dienu pavada strādājot, gan Turības studentu bērni, kamēr vecāki ir lekcijās.Patlaban Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) notiek sagatavošanās darbi, lai arī šajā augstskolā no septembra varētu atbalstīt jaunos vecākus. Līdz šim tāda iespēja studentiem nav piedāvāta, jo nebija nepieciešamības, kā arī RSU nav bijis brīvu telpu, Dienai pastāstīja RSU pārstāvis Edijs Šauers. Savukārt patlaban jau notiek telpu labiekārtošana un kvalificētu darbinieku meklēšana. Līdzīgi kā LU, pakalpojums tiks piedāvāts bez maksas, bet bērnus varēs atstāt līdz trim stundām.Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena piektdien, 7.martā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pūpols ieņems Melbārdes vietu EP

No Nacionālās apvienības (NA) saraksta Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās startējošais Ansis Pūpols stāsies Daces Melbārdes (JV) vietā Eiropas Parlamentā (EP), viņai noliekot mandātu priekšlaicīgi.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas