Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tirgotāji: Par nodotajiem depozīta iepakojumiem iedzīvotāji reti izvēlas saņemt skaidru naudu

Par taromātos nodotajiem depozīta iepakojumiem iedzīvotāji reti izvēlas saņemt skaidru naudu, priekšroku dodot iespējai atprečot kuponu pirkuma laikā, noskaidroja aģentūra LETA.

SIA "Depozīta iepakojuma operators" (DIO) valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis aģentūrai LETA norādīja, ka skaidras naudas izmaksu par nodoto depozītu piedāvā veikalu tīkli "Maxima", "Lidl" un "Rimi". Tāpat skaidra nauda par nodotajiem iepakojumiem tiek izsniegta visos manuālajos taras pieņemšanas punktos, kur iepakojumu pieņem veikala pārdevējs.

Viņš atgādināja, ka pamatnosacījums par kuponu darbību paredz, ka par nodoto taru saņemto kuponu var izmantot kā maksāšanas līdzekli tajā tirdzniecības vietā, kurā tukšais depozīta iepakojums ir nodots. Taču tirgotāji var paplašināt kupona izmantošanas iespējas, piemēram, nodrošinot iespēju kuponu izmantot visā veikalu tīklā vai piedāvāt iespēju saņemt skaidru naudu. "Šis lēmums ir tirgotāju pārziņā," pauda Stūrītis.

Taujāts par to, kādēļ iespēja par depozītu saņemt skaidru naudu netiek piedāvāta visās tirdzniecības vietās, kurās atrodas pieņemšanas punkti, Stūrītis sacīja, ka likums nenosaka obligātu depozīta kuponu atprečošanu pret skaidru naudu, līdz ar to tirgotāji var brīvi lemt par kupona atprečošanas iespējām, balstoties uz pircēju paradumiem, veikala iekšējiem procesiem, darba organizēšanas kārtību un citiem aspektiem.

"Uzskatām, ka iespēja kuponu atprečot pret skaidru naudu būtiski paplašina veikala pakalpojumu līmeni, kā arī palīdz piesaistīt jaunus pircējus," atzīmēja Stūrītis, piebilstot, ka uzstādītajos taromātos ir arī iespējama funkcija, lai depozīta maksa tiek pārskaitīta uz attiecīgā veikala lojalitātes karti un lietotni. Arī šī pakalpojuma aktivizēšana taromātos ir atkarīga no tirgotāju intereses un vēlēšanās to piedāvāt saviem klientiem.

SIA "Rimi Latvia" ārējās komunikācijas vadītāja Inga Bite aģentūrai LETA minēja, ka patlaban samainīt nodotās depozīta taras kuponu pret skaidru naudu var 11 "Rimi" veikalos Rīgā. 

Kopš depozīta ieviešanas pērn februārī "Rimi" iedzīvotājiem par nodoto taru izmaksājis vairāk nekā 1,2 miljonus eiro.

Bite skaidroja, ka lielākajā daļā gadījumu depozīta kupons pilnā apmērā tiek izmantots pirkuma apmaksai kā bezskaidras naudas norēķini, kā arī daļā gadījumu pircēji ir izvēlējušies skaidrā naudā saņemt daļu no depozīta kupona, ar otru daļu norēķinoties par pirkumu. 

"Kopumā redzam, ka pēdējos mēnešos apjoms gadījumos, kur depozīta kupons 100% tiek izmaksāts tikai skaidrā naudā, krītas," norādīja Bite.

Tāpat viņa informēja, ka, ņemot vērā novērojumus, "Rimi" pakāpeniski plāno pāriet tikai uz bezskaidras naudas depozīta kuponu atprečošanu. Taču patlaban nav pieejama informācija par to, kādā laika nogrieznī "Rimi" plāno atteikties no depozīta atprečošanas skaidrā naudā.

Tikmēr SIA "Maxima Latvija" korporatīvo komunikāciju projektu vadītāja Laura Bagātā aģentūrai LETA pauda, ka 2022.gadā "Maxima Latvija" depozīta punktos nodoto iepakojumu skaits pārsniedza 81,5 miljonus vienību. Aptuveni 30% no visiem kuponiem tiek samainīti pret skaidru naudu.

Bagātā norādīja, ka depozīta kuponu pret skaidru naudu iespējams iemainīt jebkurā "Maxima" veikalā. Kopumā tirdzniecības tīklā izvietoti 136 depozīta iepakojuma nodošanas punkti.

Savukārt SIA "Lidl Latvija" pārstāvis Ingars Rudzītis aģentūrai LETA minēja, ka, līdzīgi kā citos tirdzniecības tīklos, "Lidl" veikalos iedzīvotāji lielākoties izvēlas depozīta čeku iztērēt tajā pašā iepirkšanās reizē. Uzņēmumā novērots, ka čekus par nodoto taru iemainīt pret skaidru naudu izvēlas neliela daļa apmeklētāju. Tāpat nav liels arī to iedzīvotāju skaits, kas atgūto naudu izvēlas ziedot.

"Skaidrās naudas izmaksu saņemt izvēlas mazākums," norādīja Rudzītis, piebilstot, ka ir arī neliela daļa iedzīvotāju, kas tukšo taru meklē apzināti, jo ienākumi no iegūtās depozīta maksas sniedz kaut nelielus iztikas līdzekļus.

Jau vēstīts, ka 2022.gada 1.februārī Latvijā darbību sāka depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem. Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt DIO.

Līdz šā gada 1.janvārim depozīta sistēmā varēja nodot stikla, PET un metāla bezalkoholisko, visu veidu alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Savukārt kopš 2023.gada depozīta sistēmā var nodot arī sīrupa un alkoholisko kokteiļu, kas veidoti uz spirta bāzes (ar alkohola saturu līdz 15%), stikla, plastmasas (PET) un skārdeņu iepakojumus, kā arī visu veidu alkoholiskos dzērienus PET pudelēs vai skārdenēs, kas ir marķēti ar Latvijas depozīta zīmi.

Par nodoto depozītu iedzīvotāju var saņemt čeku pirkuma iegādei attiecīgajā tirdzniecības ķēdē, tāpat virknē tirdzniecības vietu tiek nodrošināta depozīta atmaksa skaidrā naudā. Kopš 2022.gada 8.decembra naudu par depozītu iespējams ziedot arī vairākiem labdarbības mērķiem, tostarp Ukrainas bēgļu bērniem Latvijā, trūcīgiem senioriem un arī dzīvnieku patversmēm visā Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas