Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tieslietu padome norāda, ka prasība uzrādīt Covid-19 sertifikātu ir saistoša visām tiesu sistēmas un tai piederīgām amatpersonām

Tieslietu padome, šodienas izskatot jautājumu par tiesu sistēmas un tai piederīgo personu darbību ārkārtējās situācijā laikā, norādīja, ka prasība tiesnešiem un citām tiesu sistēmas amatpersonām vakcinēties ir tiesiska un atbildība par noteiktā pienākuma neizpildi ir izvērtējama attiecīgo profesiju regulējošo normatīvo aktu ietvaros, aģentūrai LETA teica padomes pārstāve Rasma Zvejniece.

Tiesneši un Tieslietu padome atturas no viedokļa paušanas par tiesību jautājumiem, kas skar Ministru kabineta rīkojumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu saturu un tā piemērošanu, jo šāda rīcība varētu radīt priekšnoteikumus šaubām par tiesas objektivitāti un neatkarību brīdī, kad tiesai var nākties attiecīgās lietas izspriest pēc būtības.

Padome norāda, ka Ministru kabineta rīkojuma 5.3.punktā ietvertā prasība, kas uzliek pienākumu ikvienai valsts vai pašvaldības institūcijas amatpersonai, tostarp tiesnešiem, tiesu darbiniekiem un tiesu sistēmai piederīgām personām, darba pienākumu veikšanai no šā gada 15.novembra uzrādīt Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, ir uzskatāma par tiesisku un spēkā esošu, kamēr tā nezaudē spēku kādā no likumā noteiktajiem veidiem.

Vienlaikus Tieslietu padome norāda, ka tiesnešu, tiesu darbinieku un tiesu sistēmai piederīgo amatpersonu atbildība par noteiktā pienākuma neizpildi ir risināma atbilstoši attiecīgās jomas normatīvajam regulējumam un darbinieku neatbilstība amata pienākumu veikšanai un atstādināšana ir izvērtējama Darba likuma ietvaros.

Savukārt prokuroru un brīvo juridisko profesiju - zvērinātu notāru un zvērinātu tiesu izpildītāju - atbildība par noteiktā pienākuma neizpildi ir izvērtējama attiecīgo profesiju regulējošo normatīvo aktu ietvaros.

Vairāk nekā 96% Latvijas tiesnešu ir vakcinējušies pret Covid-19, šodien Tieslietu padomes sēdē teica tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Tāpat ministrs pauda, ka arī Augstākajā tiesā (AT) ir vakcinēti 97,5% tiesnešu, kas liecina, ka tikai apmēram viens AT tiesnesis varētu būt nevakcinēts pret Covid-19. Līdz ar to tiesnešu vidū vakcinācijas prasība ir nesvarīgs jautājums.

Iepriekš vēstīts, ka AT priekšsēdētājs Aigars Strupišs nosūtījis vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA), vēršot uzmanību uz vairākiem starptautiskajiem dokumentiem, kuri liedz izpildvarai apturēt tiesu darbu un nodrošina tiesnešu neatceļamību, neatkarīgi no vakcinēšanās vai nevakcinēšanās pret kādu slimību.

Viņa uzsvēra, ka iepriekš valdības izdotais rīkojums par obligātu darbinieku pret Covid-19 vakcināciju varētu liegt tiesnešiem, kuri nav vakcinējušies, pildīt konstitucionāla ranga amatpersonas pienākumus un varētu radīt priekšnoteikumus viņu atcelšanai.

Vēstules mērķis esot bijis iespējamu konstitucionālu problēmu novēršanai informēt Saeimas priekšsēdētāju par tiesnešu kā konstitucionāla orgāna amatpersonu statusu un garantijām, kas neatceļamības ziņā ir līdzīgas deputāta pienākumu pildīšanas neierobežotībai un neatceļamībai.

Iepriekš AT atteicās komentēt, vai Covid-19 vakcīnu ir saņēmis pats AT priekšsēdētājs Strupišs.

Pats Strupišs Latvijas Radio bija sacījis, ka līdz 15.novembrim neatklās, vai ir vakcinējies, jo citādi tas parādītu pozicionēšanos šajā jautājumā.

Iepriekš valdība lēma valstī no 11.oktobra uz trim mēnešiem izsludināt ārkārtējo situāciju, vienlaikus nosakot ierobežojumus ar mērķi palielināt vakcinācijas pret Covid-19 aptveri. Uzsvars likts uz darbu attālināti un valsts un pašvaldības iestādēs strādājošo pienākumu potēties pret Covid-19.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas