Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Tiesas lēmums saceļ vētru

Liepājas tiesas spriedums, piemērojot piespiedu darbu vīrietim un viņa dēlam par pedofiliju, izraisījis sašutumu ne tikai iedzīvotāju, bet arī deputātu vidū. Šodien tiks atklāts pilnais tiesas spriedums, tikmēr piektdien saistībā ar "nesamērīgi maigo" tiesas lēmumu tika organizēti divi piketi - viens Liepājā, otrs Rīgā, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Gājienu galvenais nolūks bija pievērst likumdevēju uzmanību, ka likums par tik nopietnu pārkāpumu kā bērnu seksuālā izmantošana pieļauj absurdi vāju sodu.

Liepājā uz gājienu bija ieradušies 500 cilvēku. Dalībnieki bija sagatavojuši plakātus ar dažādiem uzrakstiem, piemēram, "Liepāja ir vēju, nevis izvirtuļu pilsēta" un "Pasargājiet mūsu bērnus no maniakiem!".

Par spīti pamatīgām lietusgāzēm un krusai, Rīgā paredzētais gājiens netika atcelts. Pie Laimas pulksteņa tas sākotnēji pulcēja apmēram simt cilvēku, to skaitā arī bērnus. Sākoties nokrišņiem, lielākā daļa izklīda, tomēr ne visi. Lietum nedaudz pierimstot, pārējie ar baloniem, uz kuriem bija lasāms uzraksts "Bērni mūsu bagātība!", devās līdz Tieslietu ministrijai.

Dalībnieku vidū bija arī Jānis ar savu nepilnus divus gadus mazo dēliņu Danielu. "Uzzināju, ka ir šāds pasākums, un gribēju izrādīt savu atbalstu cīņai par labāku nākotni mūsu bērniem," Dienai stāstīja Jānis, piebilstot, ka Liepājas tiesas spriedums arī viņā radījis sašutumu. "Es gribu šajā sabiedrībā justies droši un paļauties, ka likumdošana spēj pasargāt manu bērnu," viņš sacīja.

Līdzīgi kā Liepājā, arī Rīgā gājienā piedalījās vairāki partijas Saskaņas centrs Saeimas frakcijas deputāti. Jūlija Stepaņenko (GKR) Dienai uzsvēra, ka pēdējā laika notikumu dēļ visnepareizākais būtu sēdēt ar klēpī saliktām rokām. "Šī reakcija ir absolūti dabiska. Cilvēkiem ir jāsaprot, kas vispār notiek. Tagad mēs gaidām pilno tiesas spriedumu un Saeimas Juridiskās komisijas sēdi, kurā noteikti jau būs krietni vairāk atbilžu. Ar gājienu tiek parādīts, ka sabiedrība nav viena pati savās bailēs un šaubās. Ir vecāki, kas šeit atnākuši, lai vēlreiz apliecinātu, ka mums ir jādomā par mūsu bērniem, viņus ir jāspēj pasargāt."

Gājienu organizēja biedrība Mūsu bērni. Tās pārstāve Tatjana Pečurina-Bērziņa norādīja, ka patlaban vissvarīgākais ir uzzināt lietas detaļas. "Tas ir ļoti būtiski, lai sabiedrība justos mierīgi. Turklāt šis nav vienīgais tāda veida gadījums, kad cilvēkiem nav saprotams, kāpēc pedofiliem tiek piemērots tik maigs sods," sacīja Tatjana Pečurina-Bērziņa.

Liepājas pilsētas bāriņtiesas vadītāja Taiga Ziemele Dienai pauž gandarījumu, ka noziedznieki ir saukti pie atbildības. Kaut gan var diskutēt par piespriesto sodu, šis ir retais gadījums, kad pedofili vispār tiek atklāti. "Mēs ļoti bieži saskaramies ar situācijām, kad šādus noziegumus ir grūti pierādīt un šīs lietas līdz tiesai nemaz netiek. Lai arī šis konkrētais spriedums bija ļoti maigs, tas vismaz ir notiesājošs," saka Ziemele. Viņa neanalizē motīvus, pēc kuriem tiesnese pieņēma lēmumu par piespiedu darba piespriešanu, bet vērš uzmanību uz likumu, kas nosaka "maigas sankcijas" par šādiem noziegumiem. Konkrētais gadījums tika vērtēts, ņemot vērā nozieguma izdarīšanas brīdī pastāvošās sankcijas. Ja šāds noziegums tiktu pastrādāts tagad, abiem vīriešiem tiktu piespriesta brīvības atņemšana, jo pašreizējais likums nosaka stingrākus sodus.

Ziemele atklāj, ka šodien kopā ar advokātu detalizēti iepazīsies ar tiesas spriedumu un vērtēs, cik reālas ir iespējas to pārsūdzēt.

Cietušajai meitenei tagad ir 11 gadu. Šajā īsajā laikā viņa paspējusi piedzīvot prātam neaptveramus un smagus notikumus. Meitenīte no mātes ģimenes tika šķirta jau 2006. gadā. Apmēram divu gadu vecumā viņa tika nodota savas vecāsmammas aprūpē. Vēl neko nezinot par seksuālo vardarbību, kurai meitenīte tika pakļauta jau no piecu gadu vecuma, bāriņtiesa nolēma bērnu no vecāsmammas ģimenes šķirt. Tolaik tika konstatēta nepietiekama aprūpe, bija aizdomas arī par emocionālu vardarbību. Tikai vēlāk, kad meitenīte atradās citā pagaidu audžuģimenē, atklājās, ka viņa tikusi seksuāli izmantota. Netiklās darbības ar viņu vairākus gadus veica ne tikai vecāsmātes vīrs, bet arī viņa dēls, kas periodiski pie viņiem dzīvojis.

Visu žurnālistes Aļonas Zanderes rakstu Tiesas lēmums saceļ vētru lasiet pirmdienas, 20.jūlija, laikrakstā Diena!

Top komentāri

L.Grantiņš H-86
L
Nē, Liepāja nav "vēju", bet mafijas, slepkavu un izvirtuļu bandas pārvaldīta "eiropas gružkaste". Ligita Arāja !? Reiz man iznāca sastapties atvērtās durvīs ar šo sievieti. Viņas naidpilnais skatiens kā draņķu spainis iešļācās mana iekšējā būtībā. Tas bija H-86 dibināšanas process, kad viņas vīrs Vilnis Arājs parakstīja dokumentu latviešu valodas aizstāvībai. Nebrīnīsimies par šodienas degradāciju un noziedznieku "uzplaukumu", ja pat "svētais tēvs" Juris rubenis ir spējīgs uz sātaniskiem murgiem: https://www.youtube.com/watch?v=DkBfJEyqw84
Er
E
Droši vien tiesnešiem algas mazas, nevar kvalitatīvi strādāt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas