Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Spriedzes gadalaiks ielās

Šovasar audzis ceļu satiksmes negadījumu skaits. Lielā mērā tas saistīts ar riteņbraucēju skaita palielināšanos galvaspilsētas ielās. Izrādās, ceļu satiksmes negadījums, kad trolejbuss Kalnciema ielā notrieca riteņbraucēju, kurš ar smagām traumām tika nogādāts slimnīcā, nebūt nav vienīgais šāda veida gadījums šovasar.

Valsts policijas dati liecina, ka līdz šim šovasar, proti, periodā no maija līdz pagājušajai piektdienai, ceļu satiksmē savainojumus guvuši 185 riteņbraucēji, kas ir vairāk nekā 2014. gadā šajā pašā periodā. Turklāt īpaši izceļas tieši riteņbraucēju un sabiedriskā transporta vadītāju nesaprašanās. Pērn no maija līdz jūlija beigām bija notikusi tikai viena sadursme, kurā bija iesaistīts velosipēds un autobuss, savukārt šogad tas noticis jau deviņas reizes. Pieaug arī sadursmju skaits ar vieglajām automašīnām. Pērn vasarā notika 178 šāda veida negadījumi, savukārt šovasar to jau ir 203.  

Valsts policijas Satiksmes uzraudzības biroja priekšnieka vietnieks Andris Locs notiekošo saista ar riteņbraucēju skaita palielināšanos kopumā. "Tas, ka velosipēdisti arvien vairāk iekļūst negadījumos, ir fakts, un tas ir tāpēc, ka viņu skaits pieaug. Attiecībā uz velosipēdistu, motociklistu un mopēdu vadītājiem policija vasarā vienmēr strādā pastiprinātā režīmā. Tā ir vasaras prioritāte. Pārbaudes pārsvarā ir vērstas uz to, lai tiktu ievērotas normatīvo aktu prasības, skatāmies arī uz visu to, kas saistīts ar atstarotājiem, atstarojošajiem elementiem uz apģērba," atklāj Locs. Par spīti informatīvajām kampaņām, sastādīto protokolu skaits riteņbraucējiem pārsniedz divus tūkstošus. Kaut gan salīdzinājumā ar pērno gadu to skaits ir samazinājies, Locs uzsver, ka "skaitlis joprojām ir milzīgs". 

Gājēju un velosipēdistu attiecības uzlabojušās vēl neesot. Samērā nesen apstiprinātajos noteikumos ir iestrādāta prasība, kas paredz, ka velosipēdistam tomēr ir jābrauc pa brauktuvi. Noteikumi, kas stāsies spēkā no nākamā gada, ieviesti, jo lielā gājēju skaita dēļ ietvi nav iespējams sadalīt vēl ar riteņbraucējiem. "Daudzi riteņbraucēji pa ietvi brauc ar lielu ātrumu. Kaut gan pēc būtības velosipēda ātrums uz tās nedrīkstētu pārsniegt gājēju ātrumu. Lielais ātrums rada bīstamību arī brīdī, kad no pagalma, šķērsojot ietvi, mēģina izbraukt auto. Turklāt ne vienmēr jābūt iesaistītai automašīnai, tikpat labi no pagalma var nākt jaunā māmiņa ar bērnu ratiņiem," skaidro Locs un atzīst, ka ne Rīgā, ne pārējā Latvijā infrastruktūra velosipēdistiem nav draudzīga. "Ja mēs paskatāmies uz Eiropas pilsētām, kas tiešām domā tajā virzienā, mēs nekur neredzēsim šādas novilktas strīpas uz ceļa, lai atdalītu velosipēdus no automašīnām. Normāli tam visam ir izveidotas īpašas barjeras, proti, ir radīta pavisam cita vide. Mums tādas nav. Turklāt, ņemot vērā, cik lielus ieguldījumus tas prasa, domāju, ka tuvākajā laikā arī nebūs. Vienīgais, uz ko mēs varam strādāt, ir savstarpējās sapratnes veicināšana," secina Locs.

Visu Aļonas Zanderes rakastu Spriedzes gadalaiks ielās lasiet pirmdienas, 27. jūlija laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas