Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Šodien Latvijā notiek Ēnu diena. Populārākā ēnošanas nozare - medicīna

Šodien, 4.aprīlī, visā Latvijā norisinās izglītības organizācijas Junior Achievement Latvia (JA Latvia) organizētais karjeras izglītības pasākums skolēniem Ēnu diena. Šogad ar dažādām profesijām skolēnus iepazīstina 2180 ēnu devēji, kopumā piedāvājot 12 753 vakances. Jauniešu vidū jau vairākus gadus populārākā nozare ir medicīna, šogad salīdzinoši daudz skolēnu vēlas ēnot zobārstus.

“Ir gandarījums, ka Ēnu diena ar katru gadu kļūst aizvien populārāka visā Latvijā. Redzam, ka aktivitātes pieaug Rēzeknē, Daugavpilī, Liepājā, Mārupē, kā ierasts, rosīgi ir Jelgavas skolu audzēkņi. Aicinu ikvienu skolu un skolotāju padomāt, kā mudināt jauniešus vairāk iesaistīties šajā karjeras izglītības pasākumā. Ēnu diena ir lieliska iespēja savlaicīgi “pielaikot” iecerēto profesiju, pārbaudīt, vai priekšstati par to atbilst realitātei. Skolēni par uzņēmumos un iestādēs pieredzēto labprāt arī dalās ar saviem vienaudžiem. Izmantosim šo!” aicina Ēnu dienas rīkotājs, “Junior Achievement Latvia” vadītājs Jānis Krievāns.

Pieprasītākās profesijas, ņemot vērā kopējo pieteikumu skaitu, skolēnu vidū ir programmētājs (299 pieteikumi), policijas inspektors (276 pieteikumi), gaisa kuģa stjuarts (232), zobārsts (226), jurists (217), fizioterapeits (213), arhitekts (187) un ķirurgs (185). Savukārt ēnu devēju piedāvātākās profesijas ir policijas inspektors (399 vakances), projektu vadītājs (254), ugunsdzēsējs/glābējs (223), programmētājs (201), bibliotekārs (176), sabiedrisko attiecību speciālists (171), jurists (142) un farmaceits (135).

“Esam gandarīti sniegt jauniešiem ieskatu mūsu dažādo jomu speciālistu ikdienā. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu, šogad divas reizes ir pieaudzis ēnotāju skaits uzņēmumā, kas ir apliecinājums, ka jauniešiem pieaug interese strādāt tieši “Maxima Latvija”. No 6000 darbiniekiem “Maxima Latvija” veikalos un birojā, vairāk nekā 700 darbinieki ir tieši jaunieši, kas ir mērķtiecīgs darbs, piedāvājot interesantu darbu, atbilstošu atalgojumu un plašu labumu grozu, lai jaunieši vēlētos strādāt pie mums. Tā pat apzinoties cik svarīga loma papildus labai izglītībai ir prakse, jau vairākus gadus piedāvājam arī vasaras darbu. Arī nākotnē turpināsim atbalstīt un veicināt jauniešu interesi mazumtirdzniecības nozarē, sniedzot jauniešiem iespēju iepazīties ar dažādām profesijām uzņēmumā. Mēs ticam, ka izglītojošas un iedvesmojošas pieredzes, ko piedāvājam “Ēnu dienā”, veicinās jauniešu personīgo un profesionālo attīstību, kā arī radīs pamatu viņu nākotnes karjerai, ” stāsta “Maxima Latvija”  personāla vadības direktore Antra Lazdiņa.

“Junior Achievement Latvia” veikto karjeras aptauju rezultāti jau vairākus gadus liecina, ka skolēnus visvairāk interesē darba iespējas medicīnā. Tādēļ nav pārsteidzoši, ka arī šogad līdzīgi kā pērn jauniešus visvairāk interesē iespēja ēnot veselības aprūpes speciālistus. Šoreiz saņemti 1223 pieteikumi, otrajā vietā pēc pieteikumu skaita ierindojas valsts pārvalde (1012 pieteikumi), tai seko izglītības nozare (830), pašvaldību darbs (814), aviotransporta palīgdarbības (532), televīzijas programmu izstrāde un apraide (485), kā arī programmēšana (399).

Starp nozarēm šogad var īpaši izcelt jurisprudenci: jaunieši vēlas ēnot juristus, savukārt uzņēmumi labprāt viņiem šādu iespēju sniedz.

“Mēs nezinām, kādas profesijas darba tirgū būs vajadzīgas pēc desmit un divdesmit gadiem, kad mūs šodien ēnojošie jaunieši būs aktīvi darba tirgus dalībnieki – gan darba devēji, gan ņēmēji. Taču jau tagad Rīgas Tehniskajā universitātē skolēni var iepazīties ar nākotni, jo mūsu zinātnieki rada nākotnes tehnoloģijas, un skolēniem tā ir laba iespēja saprast, vai arī viņi vēlas savu karjeru saistīt ar inženierzinātnēm un augstajām tehnoloģijām, kur profesionāļi būs vajadzīgi vienmēr. Neatkārtojama iespēja ir arī pieciem vidusskolēniem aizbraukt uz Šveici, Eiropas Kodolpētniecības centru (CERN), kur arī strādā RTU zinātnieki, un iepazīties ar viņu darbu starptautiskajā vidē,” saka RTU studiju prorektore Elīna Gaile-Sarkane.

Pirms Ēnu dienas veiktās karjeras aptaujas rezultāti liecina, ka skolēni kā galvenās jauno speciālistu priekšrocības min labas valodu un digitālās prasmes (attiecīgi 48% un 44%), radošumu (39%), gatavību mācīties (29%) un ambīcijas (25%).

Skolēnu interesi par Ēnu dienu atspoguļo portālā www.enudiena.lv reģistrētais skolēnu skaits, šogad tie jau ir 37 925 potenciālie ēnotāji. Vislielāko interesi izrādījuši ēnotāji no Jelgavas Valsts ģimnāzijas (749), Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas (490) un Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas (408). Tāpat vērā ņemams pieteikumu skaits saņemts arī no Mārupes Valsts ģimnāzijas (352), Jelgavas Spīdolas valsts ģimnāzijas (344) un Ziemeļvalstu ģimnāzijas (258) audzēkņiem. Aktīvākās pilsētas un novadi pēc ēnotāju pieteikumu skaita 2024.gadā ir Rīga, Jelgava, Mārupe, Daugavpils, Liepāja un Rēzekne.

Ēnu dienas mērķis ir veicināt skolēnu izglītības satura sasaisti ar reālo dzīvi, palīdzot skolēniem mērķtiecīgi plānot savu karjeru, izdarīt izvēli par savu nākotnes profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum. Darba devējiem savukārt tā ir laba iespēja veidot sava uzņēmuma atpazīstamību un piesaistīt nākamos kolēģus.

Šogad Ēnu dienu iedvesmo mazumtirdzniecības tīkls “Maxima Latvija” un atbalsta Rīgas Tehniskā universitāte.

Ēnu dienas informatīvie atbalstītāji: Delfi, Diena, Dienas Bizness, LETA, inbox.lv, EHR Mediju grupa, Visual Media, TV3 Group Latvija.

ĒNU DIENA ir “Junior Achievement” Latvijā reģistrēta preču zīme un jebkura ĒNU DIENAS nosaukuma izmantošana saistībā ar karjeras izglītības aktivitātēm ēnu devējiem ir jāsaskaņo ar organizāciju.

Visa jaunākā informācija par programmu Ēnu diena atrodama portālā www.enudiena.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas