Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rinkēvičs: Vēl noskaidro valstis, kuru karavīri papildus kanādiešiem varētu ierasties Latvijā

Patlaban vēl tiek precizētas tās papildu nācijas, kas varētu uz Latviju sūtīt savus karavīrus bataljona līmeņa kaujas grupai, žurnālistiem sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība).

Ministrs skaidroja, ka būs nepieciešams aptuveni pusgads vai nedaudz ilgāks laika posms, lai izpildītu šo politisko lēmumu, jo vēl risināmi loģistikas un juridiskie jautājumi.

Uz jautājumu, kuras vēl valstis nosūtīs savus karavīrus uz Latviju, Rinkēvičs izteicās, ka vēl tiek precizētas citas nācijas, kas sūtīs savus karavīrus. Tomēr ministrs piebilda, ka kaujas grupai "līdzi nāks" arī militārā tehnika.

Tāpat ministrs arī vēl nekomentēja, cik karavīru bataljonā varētu būt, piebilstot, "mēs patlaban nerunājam par 1000 karavīriem", un arī šis skaits tiek precizēts.

Kopumā Rinkēvičs uzsvēra, ka Varšavas samits savā ziņā ir vēsturisks, jo Kanāda atgriežas Eiropas aizsardzībā.

Tāpat ASV paziņojusi lēmumu palielināt savu karavīru skaitu Polijā, bilda Rinkēvičs. Kā ziņots, ASV Polijā izvietos 1000 karavīru un atsevišķās tanku brigādes štābu, to piektdien paziņoja ASV prezidents Baraks Obama.

Drīzumā Latvijā tiks izvietota Kanādas karavīru kaujas grupa līdz ar vērā ņemamu militāro tehniku, šādi īstenojot savaldīšanas stratēģiju pret Krieviju, piektdien paziņojis Kanādas premjerministrs Džastins Trudo. Kanādas valdība arī no jauna apliecinājusi savu apņemšanos nodrošināt sešus iznīcinātājus "CF-18" Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijai. NATO pastāvīgās taktiskās grupas sastāvā arī turpmāk piedalīsies Kanādas flotes fregate.

Kanādas ieguldījums militārajās aprindās tiek raksturots kā "ietvarbataljons", un tas nozīmē, ka Kanāda nodrošinās mugurkaulu vienai no četrām kaujas grupām.

Sagaidāms, ka Kanāda bez kājnieku rotām nodrošinās štāba pārraudzību, vadību un citas svarīgākās atbalsta vienības, kas bataljonam ļaus funkcionēt un cīnīties.

Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis atzinis, ka ir "gandarīts par Kanādas lēmumu uzņemties daudznacionālās kaujas grupas vadību Latvijā". Viņš uzsvēra, "ka NATO samita lēmumi gan neatcels mūsu saistības. Tieši otrādi, lai arī nākotnē sabiedrotie iestātos par mūsu valsts drošību, mums pašiem jāturpina iesāktais darbs pie aizsardzības budžeta palielināšanas, Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju stiprināšanas, kā arī jāpilnveido uzņemošās valsts atbalsta spējas, jāattīsta infrastruktūra, tostarp militāro mācību infrastruktūra, lai varētu uzņemt sabiedrotos".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas