Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Rēzeknes slimnīcā pēc Latvijas-Baltkrievijas robežas šķērsošanas miris imigrants no Afganistānas

Pirmdien imigranti pāri Baltkrievijas-Latvijas valsts robežai nogādājuši divus Afganistānas pilsoņus ar izteiktām apsaldēšanās pazīmēm un kritisku veselības stāvokli, aģentūru LETA informēja Valsts robežsardzē.

Viens no Afganistānas pilsoņiem vēlāk miris Rēzeknes slimnīcā.

Pirmdien, veicot robežas uzraudzību, valsts robežas tuvumā Baltkrievijas pusē novērotas divas personu grupas, viena no tām uz paštaisītām nestuvēm pārvietoja gulošu cilvēku.

Lai novērstu iespējamu nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu, robežsargi devās uz notikuma vietu un kļuva par aculieciniekiem, kā viens no potenciālajiem robežpārkāpējiem caur pagaidu žogā iepriekš izdarītu bojājumu Latvijas teritorijā burtiski ievilka vienu cilvēku un pats atgriezās Baltkrievijā. Pēc brīža Latvijas teritorijā tika iegrūsts arī otrs cilvēks.

Veicot abu cilvēku pirmatnēju apskati un intervēšanu, robežsargi konstatēja, ka personām ir redzamas apsaldēšanās pazīmes un tās arī nav spējīgas atbildēt ne uz vienu no uzdotajiem jautājumiem.

Nekavējoties izsaukta Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde, savukārt, lai pēc iespējas ātrāk personas saņemtu medicīnisko palīdzību, robežsargi abus cietušos ar sniega motocikliem nogādāja līdz tuvākajai mediķu brigādes piebraukšanas vietai.

Abas personas nekavējoties nogādātas Rēzeknes slimnīcā. Viens no cietušajiem ar smagas pakāpes hipotermiju Rēzeknes slimnīcā miris.

"Šāda zvērība no imigrantu un Baltkrievijas varas iestāžu puses ir kategoriski nepieņemama," teikts robežsardzes paziņojumā.

Uz Latvijas-Baltkrievijas valsts robežas hiprīdapdraudējums no Baltkrievijas varas iestāžu puses joprojām turpinās.

Neskatoties uz aukstajiem laika apstākļiem, tas kļūst pat intensīvāks. Šis nav pirmais gadījums, kad robežsargiem, lai novērstu tālāku cilvēku veselības un dzīvības apdraudējumu, nākas saukt mediķu brigādes, lai sniegtu pirmo medicīnisko palīdzību Latvijas teritorijā nogādātajiem vai nokļuvušajiem, novārgušajiem un nereti apsaldējumus guvušajiem cilvēkiem.

Saskaņā ar Latvijas likumiem par personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai, kā arī personas, ja tā atrodas dzīvībai vai veselībai bīstamā stāvoklī, apzinātu atstāšanu bez palīdzības, iestājas kriminālatbildība un draud sods saistīts ar reālu brīvības atņemšanu.

Jau kopš šī gada augusta situācija uz Latvijas-Baltkrievijas "zaļās" robežas ir kļuvusi saspringtāka un robežsargiem ik pārdienas nākas atturēt trešo valstu pilsoņus no nelikumīgas robežas šķērsošanas, iepriekš informēja Valsts robežsardze.

Valsts robežsardze rīkojoties tā, lai, atturot no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas, netiktu apdraudēta cilvēku veselība un dzīvība. Cilvēkiem tiekot sniegta humānā palīdzība, tajā skaitā arī nepieciešamā medicīniskā palīdzība.

Katrs gadījums tiek vērtēts individuāli un atsevišķos gadījumos humānu apsvērumu dēļ netiek liegta valsts robežas šķērsošana.

Ņemot vērā pastiprinātu nelegālās imigrācijas spiedienu, Latvijas valdība Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī ir izsludinājusi ārkārtējo situāciju, kas ir spēkā jau ilgāk nekā gadu. Pēdējais pagarinājums tai noteikts līdz nākamā gada 10.februārim.

Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts 30.novembrī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā brīdināja, ka ziemas laikā imigrantu atturēšanu no nokļūšanas Latvijā būs arvien grūtāk realizēt. Tāpat esot jāņem vērā protesti Irānā un Krievijas sadarbību ar šo Tuvo Austrumu valsti, kas var būt risks, ka palielināsies Irānas pilsoņu virzīšana uz Eiropu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas