Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Raidījums: Trīsbērnu ģimenei ar vidējiem ienākumiem mājokli neiegūt

Lai arī valsts deklarējusi, ka Latvijai prioritāra ir demogrāfijas situācijas uzlabošana un dažādos veidos tiek veicināta vairāk nekā divu bērnu radīšana, pie jauna mājokļa trīsbērnu ģimenei ar vidējiem ienākumi šobrīd praktiski nav iespējams tikt, pirmdien vakarā vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums Aizliegtais paņēmiens.

Raidījuma veidotāji eksperimentu laikā pārliecinājušies - lai dzīvokli izīrētu, traucēklis esot paši bērni, bet dzīvokļa iegādei, banku skatījumā, ģimene ir par nabadzīgu un kredītu nedod. Kā palīgs šajā gadījumā nedarbojas arī valsts galvojums, kas ar Altum programmas starpniecību pieejams šobrīd četras komercbankās. 

Sākotnēji radījuma žurnālisti, uzdodoties par trīsbērnu ģimenes pārstāvjiem, centās izīrēt trīsistabu dzīvokli, kāda cenas pašlaik Rīgā svārstās no 280 līdz 350 eiro mēnesī ar papildus izdevumiem par komunālajiem pakalpojumiem. Lai arī šādu dzīvokļu izvēlē ir gana plaša, izīrētāji atteicās sadarboties, paužot, ka trīs bērni ir par daudz – viņi varot ko salauzt vai apķēpāt sienas.

Sarunas fragments ar kādu dzīvokļa izīrētāju Rīgā, Maskavas ielā:

"Tur ar bērniem drīkst? Vot, kādi bērni? Nu, trīs bērni. Vecums? Trīs, četri, divpadsmit. Nu nē, trīs, četri... Ne tāpēc, ka negribam bērnus, bet man mazdēls ir tādā vecumā un mājās sakrāsoja sienas. Tikai tādēļ."

Sarunas frgaments ar kādu dzīvokļa izīrētāju Rīgā, Ieriķu ielā: 

"Par to Ieriķu ielu, Jūs man zvanījāt? Jā. Nu negrib tomēr, saimniekam par daudz trīs bērni. Ā, kad saimnieks atsaka? Nu, jā, viņš negrib. Pa daudz bērnu. Ar vienu bērnu jā, var."

Ģimenei arī neveicās, dodoties uz bankām un cenšoties iegūt aizdevumu trīsistabu dzīvokļa iegādei.  Saskaņā ar raidījuma leģendu, bērnu vecākiem abiem ir vidējā alga valstī, kas pērn bija 750 eiro (bruto), tātad uz rokas apmēram 1000 eiro uz abiem, un viņi gribētu iegādāties trīsistabu dzīvokli, kas maksā apmēram 42 000 eiro un kas atrodas Ķengaragā.

Kā pirmais šķērslis, banku skatījumā, izrādījās tas, ka ģimenei nav naudas pirmajai iemaksai, kas šajā gadījumā, kā minimums, ir 4000 eiro, ieskaitot bankas komisiju par kredīta noformēšanu. Otrkārt, izrādījās, ka, piemēram, bankā Citadele nolūkoto dzīvokli pati banka novērtēja daudz zemāk nekā oficiālais vērtētājs - firma Oberhaus -, kam bija pasūtīts dzīvokļa vērtējums. Vērtētāju skatījumā, dzīvokļa cena bija 41 000 eiro, bet pati banka to vērtēja par 37 000 eiro, kas nozīmē, ka arī šī starpība vēl uzreiz jāsedz kredīta ņēmējiem.

Savukārt, ja pirmo iemaksu izdotos aizņemties un ģimenēm ar bērniem daļēji to galvo arī valsts, kā galvenā problēma izrādījās tā, ka pat ar vidējiem vecāku ienākumiem un trīs bērniem kopējie ienākumi uz vienu ģimenes locekli ir par mazu, lai pie kredīta izsniegšanas vispār tiktu.

Nordea bankas kredītspeciālistes atbilde ģimenei:  

"Ar šo pirmo iemaksu, ja ir atvieglojumi, teiksim, un arī, ja saņem valsts finansējumu kā tādu, kas palīdz, bet pēc kredītpolitikas, jums ir jābūt ienākumiem, lai banka vispār var finansēt jums šo kredītu, ja. Un tur sanāk, ka uz vienu personu iztikas minimums ir 450 eiro, uz ģimeni tie ir 770, bet tad attiecīgi arī par katru bērnu ģimenē nāk klāt ienākumiem 178 eiro. Jums šis te iztikas minimums kā tāds jau pārsniedz kopējo ienākumu apmēru ģimenē. Nu un tad papildus saistības šobrīd nebūs iespēja noformēt."

SEB banka:

"Nu, ar ienākumiem ir tā, uz robežas. Jo, ja nebūtu apgādājamie, tad sanāktu noteikti. Jo tā summa nav tik liela kredītam. Bet, tā kā ir trīs bērni un ir tā, ka sistēma uz vienu bērnu rēķina apmēram 120 eiro nost. Tā kā tas nozīmē, ja ir tie trīs bērni, tad 360 apmēram eiro nost, nu, tā kā jūsu alga īstenībā, paliek 600 eiro tikai tie ienākumi, ko mēs varam vērtēt."

Rezultātā gan banka piedāvā ņemt kredītu, bet dot gatavi tikai 30 000 eiro, kas nozīmē, ka, lai tiktu pie nolūkotā mājokļa, ģimenei vajag vismaz 12 000 eiro, kas ir starpība starp dzīvokļa tirgus cenu un viņu piedāvātā aizdevuma summu. Papildus vēl izdevumi par pirmo iemaksu.

Swedbank

"Mēs noteikti nevēlētos, ka jūs kredītu uzņematies un tas ir papildus slogs jūsu ģimenei. Tāpēc tie ienākumi ir par maz šādam aizņēmumam uz ģimeni. (..) Jo Altum, tas ir pēc tam, tie nosacījumi, primāri banka vērtē jūsu finansiālo situāciju, vai jūsu ģimenes finansiālā situācija ir pietiekami, lai jūs varētu šādu kredītu uzņemties. Un pēc šīs informācijas, ko jūs sniedzāt par ģimenes ienākumiem, un cik ģimenē jūs esat cilvēki, tad šie ienākumi ir par maz šādam kredītam. Jo iztikas minimums uz katru ģimenes locekli ir uz 250 eiro."

Raidījums Aizliegtais paņēmiens pēc šiem novērojumiem secina, ka cilvēkiem ne pat ar minimāliem, bet ar vidējiem ienākumiem Latvijā un trim bērniem nav nekādu cerību uz piemērotu mājokli savai ģimenei. Lai arī kredīti bankās it kā ir pieejami, tad tos dod kaut kam, kas pelna daudz vairāk nekā vidēji iedzīvotāji Latvijā vai arī kaut kam, kam ir daudz mazāk bērnu nekā valstī vajadzētu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas