Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Putnu gripas izplatības dēļ plānots noteikt pastāvīgas biodrošības prasības mājputnu turētājiem

Lai samazinātu augsti patogēnās putnu gripas (APPG) slimības izplatības risku mājputnu ganāmpulkos, Zemkopības ministrija (ZM) ar putnkopības nozari vienojusies par nepieciešamību ieviest pastāvīgas biodrošības prasības mājputnu turētājiem, aģentūru LETA informēja ZM.

Ministrija grozījumus Ministru kabineta noteikumos par pastāvīgo biodrošības prasību noteikšanu mājputnu turēšanas vietām virzīs apstiprināšanai steidzamības kārtā nākamajā valdības sēdē.

Pēc ZM skaidrotā, lēmums pieņemts, jo APPG vīruss savvaļas putnu populācijās Latvijas teritorijā izplatās arvien plašāk un Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) katru dienu konstatē arvien vairāk saslimšanas savvaļas ūdensputnu populācijā.

ZM uzsver, ka izstrādātās biodrošības prasības ļaus samazināt APPG vīrusa izplatības risku un palīdzēs aizsargāt mājputnu novietnes, apkārtējo vidi un cilvēku veselību.

Paredzēts noteikt, ka mājputnu īpašniekiem vai turētājiem ir jānodrošina, ka darbinieki un personas, kas nonāk kontaktā ar mājputniem un nebrīvē turētiem putniem, izmanto darba vai maiņas apģērbu un apavus.

Tāpat mājputnus un nebrīvē turētus putnus būs atļauts izlaist mākslīgi izveidotās ūdenstilpēs, kas paredzētas tikai šiem putniem, ja ūdenstilpe būs norobežota ar līdzekļiem, kas nepieļauj savvaļas ūdensputnu piekļuvi, kā arī mājputnus un nebrīvē turētus putnus būs atļauts izlaist ganībās vai pastaigu laukumos, ja šīs ganības un pastaigu laukumi būs atbilstoši norobežoti.

Savukārt barošana un dzirdināšana būs jāveic vietās, kas ir norobežotas, nepieļaujot savvaļas ūdensputnu piekļuvi, kā arī nosegtas ar ūdensnecaurlaidīgu jumtu.

ZM norāda, ka pastāvīgās biodrošības prasības tiks noteiktas arī dzīvnieku patversmēm un savvaļas putnu rehabilitācijas centriem.

Ievietojot slimus vai ievainotus savvaļas ūdensputnus dzīvnieku patversmē vai savvaļas putnu rehabilitācijas centrā, ne mazāk kā 21 dienu no savvaļas ūdensputnu ievietošanas brīža putni būs jātur izolācijā no pārējiem tur esošajiem putniem, kā arī būs jānodrošina šo putnu atsevišķa kopšana un barošana, izmantojot īpašu šiem putniem paredzētu inventāru un instrumentus.

Ministrijā arī informē, ka mājputnu un nebrīvē turētu putnu dalība pasākumos, tostarp dzīvnieku sacensībās, tirgos, izsolēs, izstādēs un citos pasākumos, turpmāk būs aizliegta līdz brīdim, kamēr APPG saslimstības risks mazināsies. Tāpat būs aizliegts nebrīvē turētus putnus izlaist medību resursu atjaunošanai.

Ņemot vērā, ka APPG vīruss ir bīstams arī cilvēkam, cilvēku saslimšanas gadījumā ZM aicina ziņot Slimību profilakses un kontroles centram.

Jau ziņots, ka 16.maijā valdība pieņēma grozījumus, kas paredz mājputnu saimniecībām pastiprinātas biodrošības prasības pagarināt līdz 31.maijam.

Līdz šim putnu gripa konstatēta savvaļas putniem Daugavpilī, Krāslavā, Cēsu novada Veselavas pagastā, Madonā, Lapmežciemā, Jēkabpilī, Salaspils pagastā un Rojā.

Augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kam raksturīga augsta mirstība. Vīrusa rezervuāri un izplatītāji dabā ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kam slimība var noritēt bez raksturīgajām pazīmēm. Mājputni var inficēties, nonākot kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem, to izdalījumiem un fekālijām. Tāpat putnus var inficēt ar piesārņotu ūdeni, barību vai priekšmetiem (apaviem, apģērbu, inventāru), uz kuriem nonācis vīruss.

Pērn Latvijā pirmais putnu gripas gadījums savvaļas putniem tika konstatēts janvārī, kad putnu gripa tika konstatēta sešiem gulbjiem. Tas bija vienīgais Latvijā reģistrētais saslimšanas gadījums 2022.gadā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas