Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Pudeļu sistēma iestrēgst

Dzērienu iepakojuma depozīta sistēmu, pie kuras strādāts gadiem un kuru bija paredzēts ieviest no nākamā gada, visticamāk, tomēr neieviesīs. Vakar Saeima no sēdes darba kārtības šo jautājumu izslēdza, iepriekš sistēmas ieviešanu neatbalstīja arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija. Kā galvenais arguments tiek izcelts ekonomiskais neizdevīgums, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Komisijas vadītājs Jānis Ozoliņš (Vienotība) Dienai uzsver, ka patlaban jau darbojas atkritumu apsaimniekošanas sistēma, kuras izveidē ieguldīti vairāk nekā 150 miljoni latu. "Sistēma ir balstīta uz noteiktiem pieņēmumiem, kāda būs atkritumu plūsma. Faktiski visiem poligoniem ir kredītsaistības, uz šo saistību bāzes iedzīvotājiem ir izstrādāti atkritumu apsaimniekošanas tarifi. Ieviešot kaut ko papildus, situācija būtiski mainīsies," skaidro Ozoliņš un piebilst, ka poligonu pārstāvji sūta vēstules, kurās norāda, ka izmaiņu ietekme būs mērāma miljonos. 

Depozīta sistēmas tiešās izmaksas operatoram, kas izveidotu un apkalpotu sistēmu, būtu aptuveni 4 miljoni eiro. Summā nav iekļauta tirdzniecības vietu iekārtošana un savākšanas punktu izveide. Daļu no izmaksām segtu ar Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu.

Tieši ES prasības ir viens no argumentiem, kāpēc par jauno sistēmu vispār sākts runāt. Alus un dzērienu iepakojuma savienības valdes priekšsēdētāja Ināra Šure norāda, ka, neieviešot sistēmu, mēs nespēsim izpildīt ES noteiktās prasības. Pašreizējā konteineru sistēma strādā nepilnīgi un nespēj savākt un pārstrādāt noteikto daudzumu atkritumu. Ražotājiem palielināsies izdevumi, jo tiem būs jāmaksā par neizpildītajām normām.

Šure notiekošo dēvē par "atsevišķu personu un nozaru interešu bīdīšanu, kamēr vēl tas ir iespējams". Viņa atgādina, ka Ozoliņš jaunajā Saeimā nav ievēlēts un ir labās attiecības ar tiem, kuri vēlas saglabāt pašreizējo atkritumu savākšanas sistēmu.

Deputāts apvainojumus noraida: "Šīs izmaiņas ne tuvu nav gatavas izskatīšanai. Tās vairākas reizes ir skatītas Vides apakškomisijā, tāpat arī tautsaimniecības komisijā, un abas ir secinājušas, ka šobrīd sistēmas ieviešana ir absolūti nepamatota no ekonomiskā viedokļa." 

Vairāk Aļonas Zanderes rakstu Pudeļu sistēma iestrēgst lasiet piektdienas, 24.oktobra, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas