Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Plāno pēc gada liegt pārdot alu divu litru pudelēs

No nākamā gada septembra plānots aizliegt pārdot alkoholu divlitru plastmasas pudelēs. Šo plānu trešdien pirmajā lasījumā atbalstīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija.

Ar sagatavotajiem grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā alkohola patēriņa mazināšanas vārdā paredzēts noteikt, ka alu, raudzētos un pārējos alkoholiskos dzērienus aizliegs pārdot plastmasas pudelēs, kuru tilpums pārsniedz puslitru, ja dzēriens ir stiprāks par 7,5%. Tāpat tos pašus dzērienus nedrīkstēs tirgot par litru lielākās pudelēs, ja absolūtā spirta daudzms tajos nepārsniedz 7,5%.

Ierobežojumi neattieksies uz šādiem dzērieniem stikla, keramikas, koka vai metāla iepakojumā, kā arī, ja dzērienu tirgo tā ražošanas vietā.

Pēdējo četru gadu laikā reģistrētā alkohola patēriņš bijis no 9,9 līdz 10,2 litriem absolūtā alkohola uz vienu iedzīvotāju. Kopš 2009.gada visvairāk patērētais reģistrētā alkohola dzēriena veids ir alus, teikts likumprojekta anotācijā.

Neraugoties uz to, ka izvērsti dažādi pasākumi, kas alkohola patēriņa un pieejamības mazināšanas nolūkā paredzēti Alkoholisko dzērienu aprites likumā, alkohola patēriņa daudzums Latvijā joprojām ir viens no augstākajiem Eiropā un pasaulē, pausts likumprojekta anotācijā.

Kaimiņvalstī Lietuvā jau 2013. gada janvārī ar likumu tika samazināts maksimālais iepakojuma tilpums, proti, tika noteikts, ka tas nedrīkst pārsniegt vienu litru, tāpēc divu litru plastmasas pudeles ir pazudušas no veikalu plauktiem. Tas pats attiecas arī uz sidra un alkoholisko kokteiļu iepakojumu. Lietuvas alkoholisko dzērienu un tabakas vairumtirdzniecības uzņēmuma UAB Bennet Distributors ģenerāldirektors Mareks Kuklis iepriekš laikrakstam Dienas Bizness norādījis, ka sākotnēji tas izraisīja kritumu alus tirgū par 6,6%. Tāpat viņš piebildis – lai gan samazinās PET iepakojumā patērētais alus, palielinājies segments, kas pildīts bundžās.

Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumi trīs lasījumos vēl jāatbalsta Saeimai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas