Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Piketā pie Veselības ministrijas prasa būtiskas pārmaiņas Veselības inspekcijas darbā

Iniciatīvas "Sievietei paveicās" un jaunatnes organizācijas "Protests" rīkotajā piketā pie Veselības ministrijas piektdien tika pieprasīta Veselības inspekcijas (VI) vadītājas Anitas Slokenbergas atbrīvošana no amata un būtisku izmaiņu viešana iestādes darbā.

"Sievietei paveicās" aktīviste Maija Krastiņa aģentūrai LETA stāstīja, ka pikets rīkots, jo vairāku sieviešu vēršanās valsts iestādēs pret imunologu Jevgēniju Ņikiforenko neesot nesusi nekādus rezultātus. Sūdzības ilgstoši esot tikušas ignorētas, savukārt iestādes sākušas reaģēt uz tām tikai pēc žurnālistu iesaistes, kas, kā norāda Krastiņa, ļāvusi atklāt institūciju bezdarbību.

"Lietām būtu jāmainās. Pirmkārt, mēs aicinām veselības ministru Danielu Pavļutu (AP) ļoti steidzami atbrīvot Slokenbergu no amata. Otrkārt, veikt sistemātiskas pārmaiņas," paziņoja aktīviste.

Vaicāta, vai ministra neseno tikšanos ar Slokenbergu vērtē kā pietiekamu rīcību, Krastiņa norādīja, ka problēmas ir krietni dziļākas. "VI nav funkcionējusi jau labu laiku, un te īstenībā nav runa tikai par vienu pašu Slokenbergas kundzi - te ir runa par visām "slokenbergas kundzēm", kas strādā sistēmā. Šāda sava darba pienākumu nepildīšana un pilnīga upuru ignorēšana ir absolūti nepieņemama," teica Krastiņa.

Uzskaitot vairākas šajā lietā iesaistītas un bezdarbībā vainotas iestādes, tostarp arī policiju, prokuratūru, Veselības ministriju un Latvijas Ārstu biedrību, aktīviste pauda nostāju, ka problēma valstī ir sistēmiska un līdz ar to viņa aicina šo situāciju neskatīt tikai VI kontekstā, bet gan plašāk - kā valstiska mēroga problēmu šāda veida lietu izskatīšanā.

Veselības ministra komunikācijas padomniece Lāsma Bindere aģentūru LETA informēja, ka ministrs Slokenbergas darbu vērtēs pēc tā, kā iestādē tiks ieviestas izmaiņas. "Veselības ministrs saprot protestētāju pausto par VI vadītājas publiskajiem izteikumiem un neveiksmīgo komunikāciju, kā arī kopumā par iestādes darbu. Ministrs ir runājis ar Slokenbergu, kura ir piekritusi, ka VI ir vajadzīgas būtiskas pārmaiņas, un paudusi gatavību tās virzīt tā, lai iestāde kļūtu uz pacientiem orientētāka un atvērtāka," skaidroja ministra komunikācijas padomniece.

Kā ziņots, Pavļuts 10.janvārī tikšanās laikā ar Veselības inspekcijas vadītāju Slokenbergu uzsvēra, ka ārstniecības procesā ir jānodrošina pacientu tiesību reāla, nevis formāla aizsardzība un stingri jāievēro cilvēka cieņas principi. Ministrs sarunā paudis nostāju, ka pacientu tiesību aizsardzībā nav vietas neiejūtīgam formālismam.

Slokenberga esot piekritusi, ka Veselības inspekcijā nepieciešamas būtiskas izmaiņas - gan iestādes darba kultūrā, gan praktiskajā darbā. Proti, Veselības inspekcijai esot jākļūst uz pacientu orientētākai, turklāt, pēc sarunā secinātā, būtu jāatrod veids, kā cita starpā strādāt arī iejūtīgāk, un jāuzlabo pacientu iesniegumu izskatīšanas gaita. Vienlaikus netiekot izslēgts, ka nepieciešamības gadījumā būs jāizstrādā attiecīgi normatīvo aktu grozījumu projekti.

Veselības ministrs ir rosinājis pārbaudi par Veselības inspekcijas darbībām, maldinot žurnālisti par izmeklēšanas materiālu pieejamību, kuros vērtēts imunologa Ņikiforenko darbs, kuru vairākas viņa pacientes novērtējušas kā iespējamu seksuālu izmantošanu, un vēlāk šos materiālus iznīcinot, - šādu apņemšanos ministrs paudis sociālajos tīklos.

Latvijas Radio vēstīja, ka Veselības inspekcija žurnālistiskās izmeklēšanas laikā maldinājusi žurnālisti par to, ka inspekcijas rīcībā vairs neesot pieejami izmeklēšanas materiāli par imunologa iespējamajiem pārkāpumiem.

Žurnāliste dokumentus pēdējo reizi lūgusi 2021.gada augusta nogalē, taču inspekcijā apgalvots, ka visi dokumenti par laiku, kad notikusi pārbaude, jau esot "nodoti arhīvā vai uz iznīcināšanu", lai arī dokumenti šajā laikā nebija nedz nosūtīti arhīvam, nedz arī iznīcināti. Vēlāk atklājies, ka Veselības inspekcija arhīva atļauju dokumentu iznīcināšanai prasījusi gandrīz divus mēnešus pēc žurnālistes intereses.

Pārbaudes lieta tikusi iznīcināta pērn rudenī, neilgi pirms publikācijas par mediķi publiskošanas. Veselības inspekcijas vadītāja Slokenberga tika skaidrojusi, ka tas darīts, jo "tā ir desmit gadus veca lieta un, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, tā tiek glabāta desmit gadus, līdz ar to šī lieta ir iznīcināta". "Zinot par mediju interesi un potenciālo dokumentu nozīmi, Veselības inspekcija varēja izvēlēties arhivēšanai iekļaut vai izvēlēties neiznīcināt arī šos dokumentus," atzīmē radio.

Li.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas