Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pērn reģistrēta zemākā saslimstība ar tuberkulozi kopš 90. gadiem

Pagājušajā gadā reģistrēta zemākā saslimstība ar tuberkulozi pēdējā 21 gada laikā, informē Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Anete Jansone.

Viņa uzsvēra, ka pērn sasniegta zemākā reģistrētā saslimstība ar tuberkulozi kopš 1993.gada. Kaut arī saslimstība pēdējo gadu laikā ir bijusi mainīga, jaunākie SPKC dati apliecina, ka pozitīvā tendence, kura sākusies Latvijā 2002.gadā, joprojām turpinās un saslimstība ar tuberkulozi turpina samazināties.

Pagājušajā gadā salīdzinājumā ar 2013.gadu saslimstība ar tuberkulozi ir samazinājusies par 6%, kas atbilst kopējai tendencei Eiropas valstīs. Samazinājies arī saslimšanas gadījumu skaits bērnu un pusaudžu vidū.

Pagājušajā gadā kopā reģistrēti 637 jauni tuberkulozes gadījumi, kas ir par 139 gadījumiem mazāk nekā gadu iepriekš, kad tika reģistrēti 776 jauni tuberkulozes pacienti. Arī bērnu saslimstība ar tuberkulozi pērn ir samazinājusies - vecuma grupā līdz 14 gadiem reģistrēts 41 saslimušais, bet gadu iepriekš - 45.

Savukārt jauniešiem vecuma grupā no 15 līdz 17 gadiem reģistrēti 11 saslimšanas gadījumi, bet 2013.gadā - 13. Pērn, tāpat kā gadu iepriekš, visaugstākā saslimstība ar tuberkulozi reģistrēta vecuma grupā no 18 līdz 59 gadiem. Arī dzimumu struktūrā iepriekšējo gadu tendence saglabājas - vīrieši ar tuberkulozi slimo vidēji divas reizes biežāk nekā sievietes.

SPKC speciālisti atgādina, ka tuberkuloze ir gaisa pilienu infekcijas slimība, ar kuru parasti inficējas no slima cilvēka, tam runājot, klepojot, šķaudot. Speciālisti norāda, ka, analizējot pērnā gada datus par tuberkulozes slimnieku dzīvesveidu pirms inficēšanās, var secināt, ka nozīmīgi riska faktori saslimšanai ar tuberkulozi var būt sociāli ekonomiskie faktori, piemēram, bezdarbs, pārmērīga alkohola lietošana, HIV infekcija, apcietinājums, narkotisko vielu lietošana, bet jo īpaši kontakts ar infekciozu tuberkulozes slimnieku. Līdz ar to pieaugušajiem ir lielāks risks saslimt ar tuberkulozi nekā bērniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas